Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Božidar Alajbegović

Utočište od riječi

  • Nakladnik: Hrvatsko filološko društvo
  • Nakladnik: Disput
  • 10/2007.
  • 243 str., meki uvez
  • ISBN 9789537067854
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
‘’Utočište od riječi’’ donosi 65 kritika/prikaza koje je Božidar Alajbegović napisao u razdoblju od 2002. do 2007. godine te objavio u raznim tiskanim i elektronskim medijima. Knjiga predstavlja pokušaj kritičkog pregleda nekih od vrijednijih djela prijevodne literature suvremenih stranih autora, objavljenih u nas tokom posljednjih nekoliko godina.

‘’Utočište od riječi’’ strukturirano je prema geografskom načelu (zemlja porijekla autora). Obuhvaća knjige 60-tak autora iz 29 zemalja. Nezastupljenost nekog vrijednog djela ne znači kvalitativnu diskvalifikaciju toga štiva već je odraz manjka nadahnuća za pisanje o pročitanom, riječi su Alajbegovića koji u uvodu knjige na ovaj način objašnjava odabir naslova :

“Današnje doba vrijeme je buke, vrijeme galame i laži, bijesa i prijetnji, straha i dreke. Živimo vrijeme suvišnih riječi - riječi izgovorenih (najčešće, preglasno), u tisku otisnutih (nerijetko, tendenciozno), riječi obećanih (u pravilu, lažno) ali i prošaptanih (nažalost, preplašeno), riječi SMS-a, E-mail-a, PR-a i spama, riječi reklama, floskula, jumbo plakata...
No, postoje i riječi što nisu suvišne, ni nasilne, ni preglasne, ni uludo potrošene; riječi pomoću kojih na mjestu putujemo, na javi sanjamo... i u kojima utočište pronalazimo – to su riječi u knjigama otisnute, riječi što donose smiraj i utjehu, mudrost i znanje, suze i radost, zbilju i magiju, prošlost i sanje…

Ova je knjiga tek skromni, mali, osobni izbor 'utočišta od riječi' koja uspijevaju bar nešto od navedenog... a poneko možda čak i sve.
A sva su, eto, urodila novim riječima.
Nadam se - ni suvišnim, ni uludo potrošenim.
I zato, iako formalno to jesu, tekstove iz ove knjige ne savjetujem čitati kao kritike, već radije kao preporuke za čitanje, putokaz ka mjestima na polici gdje valja zastati.
Ispružiti ruku...
I uroniti...
Riječi će već obaviti ostalo...
Ako smo im se spremni prepustiti…”

Božidar Alajbegović (1972.-2020., Rijeka). Od 1998. godine bavi se književnom kritikom. Dosad je objavio više od 500 kritika domaće i strane proze, u raznim medijima (Vijenac, Tema:, Kolo, emisija Bibliovizor trećeg programa Hrvatskog radija, Op.a., Nova Istra, Riječi, Književna Rijeka, Nacional, Kupus, Lupiga...). Na internetskom portalu Moderna Vremena Info objavljivao je razgovore s uglednim akterima književne scene. Vlasnik je i urednik internetske platforme “Knjiški moljac” na kojoj od 2004. godine, osim svojih književnih kritika, svakodnevnim ritmom prenosi vijesti iz hrvatske književne scene. Radio je kao urednik knjiga hrvatske i strane proze u zagrebačkoj izdavačkoj kući Hena com od veljače 2014. do srpnja 2016.

Objavio: "Utočište od riječi", knjiga kritika strane proze (Hrvatsko filološko društvo, 2007.), “Nešto kao fleš”, kritika domaće proze (Litteris, 2009.), "Pedeset kritika", knjiga kritika strane proze (Litteris, 2011.), “Post scriptum”, kritika hrvatskih proznih djela (Litteris, 2013.) i “Paralelni svjetovi”, knjiga kritika suvremene strane proze (Litteris, 2017.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –