Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Michel Houellebecq

Pokoravanje

  • Nakladnik: Buybook
  • Prijevod: Vladimir D. Janković
  • 05/2015.
  • 224 str., meki uvez
  • ISBN 9789537893439
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Pokoravanje“ – novi roman Michela Houellebecqa, objavljen je na dan kada je izvršen atentat na list Charlie Hebdo. Houellebecq je i ranije često kritički govorio o islamu. No ovaj roman je drugačiji.

François, profesor književnosti koji se u intelektualnim krugovima ranije proslavio radom o francuskom predstavniku „dekadentne literature“ Joris-Karlu Huysmansu usamljen je i nesposoban za uspostavljanje dubljih veza s okolinom. Strahuje od fizičkog propadanja i opsjedaju ga suicidalne misli. Prijatelja u biti i nema. U slobodno vrijeme sastaje se s još nekoliko preostalih poznanika ili pije, okružen knjigama. Ponekad odlazi i prostitutkama.

Sve se to događa uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj u godini 2022. Nacionalni front Marin Le Pen je dominantna politička snaga u zemlji, socijalisti i jedno muslimansko bratstvo približno su jednake snage, građanska desnica se smanjila. Poslije drugog predsjedničkog mandata Françoisa Hollandea, zemlja je nesposobna izvući se iz gospodarske i društvene krize. Kako bi spriječili da Le Pen postane predsjednica, građanske stranke i socijalisti odlučuju podržati umjerenog muslimanskog kandidata Mohameda Ben Abija.

To što slijedi je polagano i iznenađujuće mirno preuređenja francuske države. Uoči izbora se prolijevala krv u obračunima sličnim građanskom ratu. Poslije izbora vraća se mir. Smanjuje se nezaposlenost, kao i stopa kriminala. Poljoprivreda i obrt doživljavaju procvat. Ceh mora platiti velika industrija. Naravno i to ima svoju cijenu, ne prešućuje Houellebecq. Žene nestaju s tržišta rada. Mijenja se školski i obrazovni sustav, podržavaju se muslimanske institucije, ali vjerska sloboda postoji...

Iz recenzije, Jochen Kürten, DW

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –