Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zlatan Nezirović

Pionirska dolina, Sarajevo

  • Nakladnik: Buybook
  • 11/2022.
  • 218 str., meki uvez
  • ISBN 9789533780108
  • Cijena: 12.00 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

“Još jedna sarajevska knjiga! Još jedna knjiga o Sarajevu! Reći će netko kome 'Pionirska dolina, Sarajevo' dopadne u knjižari šaka, pa je samo prelista, zaviri među naslove priča, uoči toponime. I zaista, bilo je u tih već skoro trideset godina toliko knjiga u kojima se zaziva Sarajevo da čitatelj pomisli ima li još koga da nije o ovom gradu napisao knjigu i ima li onoga što u toj knjizi nije napisano. Ali neka zastane onaj tko je tako s knjižarskoga pulta ili police uzeo Pionirsku dolinu, Sarajevo. Niti je ovo jedna od mnogih knjiga, niti je Nezirovićevo Sarajevo bilo koje Sarajevo. Pisac jedne porodice, jednog života i mnogih nestanaka, fino oblikovane rečenice, jedan od onih za koje vam se učini da ne traži i ne pronalazi svoje priče, nego one pronalaze njega. Kao i svaka doista dobra knjiga o ovome gradu, a takvih, promislite li, i nema tako mnogo, ovo je prva i posljednja knjiga o Sarajevu.”

Miljenko Jergović


"'Izlazim iz Sarajeva 16. januara 1996. godine, u neko plavičasto predvečerje i s kartom zakucanom u jedan pravac, klimavim autobusom koji cijelu noć vrlo oprezno, kao preko grobova, vozi do Zagreba’, tako piše autor u trenutku kada napušta grad nakon što je podignuta njegova opsada. Vrlo je moguće da smo tada bili u istom autobusu, ja na putu za Ameriku, on na istok ka Emiratima.

Često je povijest Sarajeva i povijest njegovih napuštanja. Ja sam ga napustio za kratko misleći da odlazim zauvijek, on možda trajno; u sjećanjima, na sreću, to ništa ne mijenja.

Treba se početi navikavati na Sarajevo kakvim ga iznutra vide nove generacije pisaca koje dolaze. Sa svojim ubjedljivim, samosvojnim prvijencem, jedan od njih je i Zlatan Nezirović.”

Damir Uzunović

"U rukama držite jednu lijepu knjigu, sarajevsku po svemu, knjigu kakvih je malo jer smo se uobrazili pa pišemo na način da najprije od sebe pobjegnemo i onda od tamo, o sebi nagađamo. Pionirska dolina, Sarajevo knjiga je u kojoj ćete naći jednu običnu ljudsku toplinu i od koje će vam i samima biti toplo oko srca. Od najranijih sjećanja, preko odrastanja, vojske, početka rata, pa sve do egzila, Zlatan Nezirović vješto nas vodi svojim sjećanjima koja su, kad sve nestane, naše najsigurnije sklonište. Uzmite ovu knjigu i pročitajte je."

Almin Kaplan

Zlatan Nezirović (Sarajevo, 1970) magistrirao je novinarstvo na FPN-u u Sarajevu. Karijeru je započeo prije rata kao novinar u elektroničkim i tiskovnim medijima. Rat je proveo u Sarajevu, angažiran na RTVBiH i pišući za ratna izdanja BH Dana i Oslobođenja. U poslijeratnim godinama radi na lokalnoj televiziji u Abu Dhabiju, zatim se vraća u Sarajevo. Od 2018. s porodicom živi i radi u Istanbulu.

Kratke priče je objavljivao u ratnom Oslobođenju, a novije se mogu naći online na Ajfelovom mostu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –