Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Michel Houellebecq

Lanzarote : I drugi tekstovi

  • Nakladnik: Litteris
  • Prijevod: Marina Jelinek, Marija Bašić
  • 06/2007.
  • 260 str., meki uvez
  • ISBN 9789837250171
  • Cijena: 16.59 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Sve počinje slučajnim i bezazlenim odabirom Lanzarotea kao turističkog odredišta da bi slijedom događaja ono postalo simboličko mjesto susreta tijela i vječnosti. Lanzarote je duža pripovijest ili milenaristički kratki roman nazvan po vulkanskom otoku na Kanarima koji predstavlja križište sudbina i enigmatičnih ljubavnih iskustava. Čak i kad se Michel Houellebecq trudi napisati čisto narativni roman, ne uspijeva ga ostaviti bez metafizičnog začina koji će motivirati čitatelja. “Na ovo će, rekoh sebi, nalikovati svijet nakon što propadne”, izražava Houellebecq svoju ljubav prema opustošenom krajoliku Lanzarotea koji predstavlja začetak temeljne inspiracije za teme koje će poslije razviti u “Mogućnosti otoka” (ne slučajno, istoimeni film snimljen je upravo na Lanzaroteu).

No, veći dio ove knjige čine eseji u kojima se Houellebecq bavi romanom, poezijom, informatikom, reklamama, liberalizmom, nijemim kazalištem, suvremenom umjetnošću, arhitekturom, kao i književnim stvaralaštvom koje podvrgava svojoj karakterističnoj i razornoj kritici. Iz ovog troknjižja razvidno je da Houellebecqova teorijska razmišljanja stvaraju osnovnu građu iz koje se poslije, čudnovatom alkemijom, inkubiraju njegovi romani. “Književna, umjetnička, glazbena kritika, sve bi se u biti moralo pretvoriti u jedinstvenu knjigu koju ćemo pisati do konca života; to mi se čini kao razuman način života, sretan i čak poželjan u praksi”, opisuje Houellebecq svoj književni postupak.


Michel Houellebecq, rođen 1958, francuski romanopisac, pjesnik i esejist svjetskog ugleda. Nakon objavljivanja romana "Širenje područja borbe", "Elementarne čestice", "Platforme", te "Mogućnosti otoka" za koji je umalo dobio Goncourtovu nagradu, postaje predvodnikom nove generacije pisaca. Snažan utjecaj ovoga autora osjeća se i u suvremenoj hrvatskoj književnosti, gdje još nisu poznata njegova ranija prozna, pjesnička i esejistička djela.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –