Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Iva Mesec

U svijetu slova : Radni listići za poticanje razvoja predčitačkih vještina

  • Nakladnik: Foma
  • 09/2007.
  • 56 str., meki uvez
  • ISBN 9789536878109
  • Cijena: 7.30 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Listići "U svijetu slova" prvi su radni materijal u nas usmjeren na razvoj fonološke svjesnosti. U njima nema namjere podučavanja čitanja i pisanja, već stvaranja dobre osnove za usvajanje ovih vještina.

Učenje čitanja zahtijeva sustavno pučavanje. Spremnost za učenje čitanja i pisanja podrazumijeva ovladavanje nizom sposobnosti i vještina među kojima su i dobro razvijen govor i primjereno razvijanje glasovne svjesnosti. Velika večina djece te vještine usvaja bez teškoća, no međutim sustavan pristup u poticanju glasovne svjesnosti važan je za svu djecu, osobito onu koja su rizična za teškoće u čitanju.

Cilj rada na razvoju glasovne osjetljivosti je da dijete osvijesti glasovnu strukturu riječi. Dakle, nije bitno što riječ znači, nego od kojih se glasova sastoji. Kad dijete ovlada ovim vještinama, znači da je ovladalo raščlambom i spajanjem slogova i glasova koje su temeljne vještine za učenje čitanja i pisanja.

Autorica Iva Mesec se "U svijetu slova" usmjerila na vještine ovladavanja slogovima, rimom, glasovima - odnosno, fonološkom svjesnosti.

Zadaci slijede razvojnu liniju, poredani su od lakših prema težima, a daju mogućnosti za usvajanje i ponavljanje već usvojenih vještina. U knjizi su vješto usklađeni zahtjevi jezične jednostavnosti/složenosti odabranih riječi s mogućnostima njihovoga likovnoga prikaza, odnosno crteža.

Za uporabu listića potrebna je pomoć odraslih - roditelja, odgajatelja, a za neku djecu logopeda. U rukama domišljatih odraslih, listići mogu biti korišteni i za više namjena - mogu poslužiti igrama upamćivanja, asocijacija, bojanja... Stoga nedostatak boje i šarenila treba pretvoriti u njihovu prednost.

Radni listići namijenjeni su djeci urednog razvoja pred polazak u osnovnu školu, zatim djeci koja pokazuju rizik za teškoće/poremečaje čitanja i pisanja te prvoškolcima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –