Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Radmila Rajka Zeba

Iskrica : Vježbenica za razvijanje i poboljšavanje koncentracije, vizualne percepcije i orijentacije

  • Nakladnik: Foma
  • 12/2009.
  • 72 str., meki uvez
  • ISBN 9789536878178
  • Cijena: 7.96 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Pažnja, vizualna percepcija i orijentacija važne su vještine u svakoj djelatnosti i aktivnosti kojom se čovjek bavi, a predstavljaju i predintelektualne vještine važne u procesu učenja, potrebne za uspješno svladavanje čitanja, pisanja i računanja.

Koncentracija pažnje omogućava djetetu usmjerenost na određenu aktivnost u određenom vremenskom periodu, bez obzira na smetajuće faktore. Percepcija predstavlja stvaranje predodžbi u svijesti na temelju informacija iz okoline, znanja i iskustva o svijetu koji nas okružuje. Vizualna percepcija je važna u procesu čitanja i pisanja jer je nužno da dijete uočava i razlikuje različite oblike, boje i veličine te njihov međusobni položaj i djelovanje u prostoru i vremenu.

Također je važna percepcija vlastitog tijela kao i orijentacija na vlastitom tijelu, posebice na relaciji lijevo-desno i gore-dolje kao jedan od uvjeta procesa čitanja i pisanja koji se izvode odozgo prema dolje i s lijeva na desno.

Ova vježbenica koncipirana je upravo tako da razvija i poboljšava te vještine, uključujući i sposobnost slušanja, te auditivnu percepciju i razumijevanje verbalnih uputa, od jednosložnih do višesložnih, usvajanje pojma broja i količine, učenje osnovnih boja i njihovo vizualno razlikovanje, učenje oblika i veličina, bogateći istovremeno riječnik i govorno-jezično izražavanje, pamćenje i mišljenje.

Vježbenica je namijenjena djeci od 4-7 godina kao psiholingvistička priprema u okviru opće pripreme za školu u vrtićima, kao pomoćno sredstvo u tretmanu govorno-jezičnih teškoća s ciljem razvoja subgovorno-jezičnih funkcija, te djeci rane školske dobi koja imaju teškoća u čitanju i pisanju zbog nedovoljne razvijenosti ovih vještina.

Crno-bijela tehnika omogućava preslikavanje likova, a jednostavnost strukture likova i lakoća vizualnog zapamćivanja, omogućavaju različite varijacije oblika i veličina, bojanje i izrezivanje, te apliciranje u neke druge sadržaje.

***

Radmila Rajka Zeba rođena je 1964. godine u Zagrebu gdje je završila osnovnu i srednju školu te diplomirala na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, smjer logopedija. U višegodišnjem radu s djecom s teškoćama u razvoju u Rijeci, Kraljevici i Kutini, napisala je i objavila dvadesetak stručnih radova koje je prezentirala na domaćim i međunarodnim stručno--znanstvenim skupovima i konferencijama.

Piše pjesme, priče i igrokaze za djecu predškolskog uzrasta, koje je objavljivala u dječjim časopisima "Prvi izbor" i "Radost".
Živi i radi u Zagrebu, kao stručni suradnik-logoped u zvanju mentora.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –