Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Yu Dan

Konfucije iz srca : Drevna mudrost za svijet današnjice

  • Nakladnik: Planetopija
  • Prijevod: Aleksandra Barlović
  • 04/2010.
  • 184 str.,
  • ISBN 9789532571707
  • Cijena: 12.87 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Prije više od dvije tisuće godina učenici mislioca i filozofa Konfucija zapisali su svaki djelić, sve razasute fragmente njegova života i učenja koje su uspjeli pronaći. Ti su zapisi, mahom proizašli iz učeničkih bilježaka, prikupljeni i uređeni te su prerasli u ono što poznajemo kao "Konfucijeve analekte". Pojam "analekti" jednostavno označava antologiju.

Prije nešto više od dvije tisuće godina slavni je car Wu, vladar dinastije Han, odbacio stotine drugih filozofskih škola u Konfucijevu korist te je na taj način Kinu učinio konfucijevskom državom.

Prije tisuću godina glavni se ministar dinastije Song, Zhao Pu, hvalio da bi mogao vladati poznatim svijetom uz samo pola knjige Analekata. To nam ukazuje na golemu važnost koju je Konfucije imao u političkom i društvenom životu u staro doba te koliko su njegova sabrana učenja tada bila cijenjena.

Konfucije i njegova mudrost vječni su izvor nadahnuća. Njegov nam je svevremenski spokoj osobito potreban u ovo naše užurbano doba. Svi želimo pronaći čvrsto uporište kako bismo imali polaznu točku za dugo putovanje koje je pred nama. Konfucijeva je mudrost takvo uporište.

Spokojstvo Kontucijevih svakodnevnih zamisli te jasnoća i istinitost njegove mudrosti u današnje nas vrijeme potiču cijeniti naše duhovno srce te uvidjeti da je izvor svih naših ambicija i ciljeva duboko u nama. Prihvatimo njegov savjet i približimo se prirodi te si u pretrpanom, dinamičnom životu priuštimo malen, intiman obred duše.

Konfucijevu mudrost ne treba doživljavati kao preuzvišenu i nedostižnu ili kao nešto što današnji ljudi mogu gledati samo s obožavanjem. Istine ovoga svijeta uvijek su jasne i jednostavne, kao što Sunce svakoga dana izlazi na istoku, kao što je proljeće vrijeme sijanja, a jesen vrijeme žetve.

Istine koje nam Konfucijepruža uvijek su najjednostavnije istine. Govore nam da možemo živjeti sretnim životom kakav je potreban našemu duhu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –