Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Edmund de Waal

Zec jantarnih očiju

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • Prijevod: Patricija Vodopija
  • 08/2012.
  • 368 str., meki uvez
  • ISBN 9789531412018
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Ukupno 264 drvene i bjelokosne figurice netsuke, nijedna veća od kutije šibica: u ovim memoarima Edmund de Waal opisuje putovanje svoje iznimne zbirke i obitelji kojoj je predstavljala dragocjenost - s kontinenta na kontinent, iz stoljeća u stoljeće, u napetoj priči o ratu i miru, strasti i gubitku.

Edmund de Waal svjetski je poznat lončar. Provevši trideset godina u izradi predivnih posuda - koje se potom prodaju, sakupljaju, predaju dalje - posjeduje poseban osjećaj za tajne živote predmeta. Kad je naslijedio zbirku od 264 majušnih japanskih rezbarija u drvu i bjelokosti, nazvanih netsuke, želio je znati tko ih je dodirivao i držao u rukama i kako je ta zbirka uspjela preživjeti. Tako započinje ova biografska i detektivska priča u kojoj de Waal otkriva priču o netsuke figuricama, kao i priču svoje obitelji, Ephrussisa, kroz pet naraštaja.

Bankarska dinastija iz devetnaestog stoljeća u Parizu i Beču, Ephrussisi bili su bogati i poštovani kao Rothchildovi. Međutim, krajem Drugoga svjetskog rata, kad je netsuke bila skrivena od nacista u Beču, ta je zbirka minijaturnih rezbarija bila jedino što je preostalo od njihova ogromnog carstva. Edmund de Waal bio je očaran kad je pronašao zbirku u stanu svog prastrica Iggieja u Tokiju.


***

Edmund de Waal je lončar a njegov porculan i keramika izloženi su u mnogim muzejskim zbirkama širom svijeta. Nedavno je izradio instalacije za londonski muzej Victoria i Albert i za Tate Britain. Završio je strukovno obrazovanje za lončara, pohađao studij u Japanu i studirao engleski jezik u Cambridgeu. Profesor je keramike na Sveučilištu u Westminsteru i živi u Londonu s obitelji.

Edmund de Waal je i pisac čija je knjiga ‘'Zec jantarnih očiju'' objavljena 2010., postala najuspješnija obiteljska autobiografija desetljeća. Ovaj bestseller postao je pravi fenomen osvojivši redom prestižne nagrade kao što su Knjiga godine časopisa Economist, dobitnik nagrade Costa Book Award za najbolju biografiju, dobitnik nagrade Galaxy National Book Award za najboljeg novog pisca, te je knjiga imenovana uspješnicom Sunday Timesa. Samo u Velikoj Britaniji prodano je  440,000 primjeraka, a knjiga je prevedena na 22 jezika nakon čega je stigla i ponuda za filmsku adaptaciju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –