Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
John Irving

Kućna pravila

  • Nakladnik: Lektira
  • Prijevod: Aleksandra Filipović
  • 11/2012.
  • 648 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537680060
  • Cijena: 190.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća siroče Homer Wells raste u sirotištu St. Clouds, država Maine. Ravnatelj sirotišta dr. Wilbur Larch porađa žene s neželjenim trudnoćama, a zatim njihovu djecu preuzima u sirotište. Nakon nekoliko neuspjelih posvajanja Homer provodi cijelo svoje djetinjstvo u sirotištu. Dr. Larch ga podučava ginekološkim zahvatima i zavoli ga kao vlastito dijete.

Pritisnut sve većim brojem žena s neželjenom trudnoćom, dr. Larch, unatoč strogoj zakonskoj zabrani, započinje izvoditi pobačaje, smatrajući to manjim zlom u nastalim okolnostima. Homer se tome oštro protivi i odlazi s mladim parom, Candy i Wallyem, na plantažu jabuka. Wally uskoro odlazi u rat, njegov zrakoplov je oboren iznad Burme i proglašen je nestalim. Candy i Homer predaju se iskrenoj ljubavi i dobivaju sina Angela. No, Wallyja u Burmi ipak pronalaze živog. Nakon skoro dvije godine, vraća se kući, paraliziran...


Kućna pravila na plantaži jabuka, kojih se nitko ne pridržava, zapravo su metafora Deset Božjih zapovijedi koje ljudi ne dovode u pitanje, ali nerijetko na njih zaboravljaju. Kao u svim Irvingovim romanima, likovi su kompleksni, zapleti višeslojni, a raspleti neočekivani. Irving lakoćom vrsnog pripovjedača, sebi svojstvenim stilom i neobičnim humorom spaja naizgled nespojive sentimentalne priče i subverzivne elemente - pobačaj, ovisnost, preljub, incest.

Apsurdan i sentimentalan, suptilan i morbidan, ekscentričan i profan... i ovaj Irvingov roman obiluje autobiografskim detaljima od kojih je svakako najdojmljiviji slučaj oborenog vojnog zrakoplova u Burmi 1943. Pilot zrakoplova koji je preživio pad bio je Irvingov biološki otac, a Irving ga nikada nije vidio, a za cijelu priču saznao je tek 1981. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –