Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tomislav Čegir

Filmski prostori : Hrvatske rekonstrukcije američkog žanrovskog filma

  • Nakladnik: Hrvatsko društvo filmskih kritičara
  • 01/2013.
  • 152 str., meki uvez
  • ISBN 9789535745006
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U devet studija knjige "Filmski prostori" Tomislav Čegir razmatra odslike američkih žanrova u hrvatskom igranom filmu od 1980-ih do danas.

U svakom od odabranih devet hrvatskih filmova (Zločin u školi, Osuđeni, Diploma za smrt, Stela, Vrijeme ratnika, Tri muškarca Melite Žganjer, Crvena prašina, Put lubenica, Živi i mrtvi) u domaćem se kontekstu, katkad i citatno, restrukturiraju obrasci američkih filmskih žanrova (film noir, vestern, gangsterski film, film ceste, pustolovni film, romantična komedija, kriminalistički film, socijalna drama, film o boksu, ratni film itd.), pri čemu se temeljne mitske strukture, propuštene kroz žanrovsku prizmu, reinterpretiraju i u hrvatskoj društvenoj stvarnosti.

Ova knjiga tako nudi nov pogled na žanrovski ciklus u hrvatskom igranom filmu 1980-ih, dokazujući da su se žanrovske tendencije toga desetljeća logički nastavile i 90-ih, pa i kasnije.

Tomislav Čegir
piše o filmu i stripu od 1994. Koautor je knjige "Hrvatski filmski redatelji I." (2009) i dobitnik Nagrade Vladimir Vuković za filmsku kritiku u 2009. godini.

Tomislav Čegir rođen je u Zagrebu 1970. godine. Diplomirao je povijest i povijest umjetnosti. Trenutno je zaposlen kao profesor povijesti u Osnovnoj školi Jakovlje. Od 1994. godine nadalje djeluje kao filmski i strip kritičar te esejist u tisku, na radiju i televiziji. Povremeno objavljuje i tekstove o umjetnosti i glazbi te redovito vodi filmske tribine. Kritike i eseje objavljivao je u novinama i časopisima: Heroina Nova, Kvadrat, Hrvatsko slovo, Panorama, Hrvatski filmski ljetopis, Vijenac, Patina... 2009.

S Joškom Marušićem i Tomislavom Šakićem je koautor knjige "Hrvatski filmski redatelji" koja izlazi u izdanju Hrvatskog društva filmskih kritičara. 2009. je dobitnik nagrade Vladimir Vuković za filmsku kritiku. 2012. godine izlazi mu knjiga "Filmski prostori: Hrvatske rekonstrukcije američkoga žanrovskog filma" u izdanju Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Od 2017. autor u emisiji Filmomanija HR 3. 2018. izlazi mu knjiga "Otkrivanje stripa" u izdanju Vedis d.o.o., Zagreb. 2018. objavljena mu je knjiga eseja "Filmski osvrti", Matica hrvatska, Zagreb.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –