Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tomislav Čegir

Strip – umjetnost slaganja

  • Nakladnik: Matica hrvatska Bizovac
  • 12/2021.
  • 264 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537746476
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Današnji čitatelj je naprosto izložen teroru nekompetentnog, lošeg, amaterskog, ali time agresivnijeg pisanja koje ga u raznim oblicima vreba sa svih strana. Usudio bih se ustvrditi da je mala čitanost o kojoj se često govori prije svega rezultat takve situacije, a ne zbog duhovne lijenosti ili tobožnje anakroničnosti knjige kao forme.

Kad vam u današnje vrijeme dođe u ruke izvanredno napisana knjiga, potpisana od strane autora kojeg pratim godinama, jednog od onih čije tekstove čitam bez obzira o čemu pisali, onda se to doživljava kao užitak i privilegij. U svojoj novoj knjizi, baš kao i prethodnim u kojima se bavio filmom i stripom, Tomislav Čegir pokazuje dubinsko poznavanje medija, svih njegovih izražajnih valera, ali demonstrira i dobro naučenu tehnika pisanja, sposobnost artikulacije misli te razvijen osjećaj za strukturu teksta.

Kao i u drugim zemljama tako se i u Hrvatskoj klica stripologije zametnula u područjima filmologije i semiotike. Među hrvatskim filmolozima izrazito zainteresiranim za strip tih devedesetih godina javio se i lucidni analitičar Tomislav Čegir koji se odlikuje je izrazitom naklonošću kao žanrovskim studijima i povijesnoj kontekstualizaciji, te nagnuće mimetičkom odnosno, tzv. avanturističkom stripu. U dijelu u kojem se bavio stripom jasno se raspoznaje njegovo nastojanje da prepoznati identitet stripa kao sredstva izražavanja čovjekovih iskustava filozofskih stavova, emotivnih stanja i ljudskih iskustava te uopće svega drugog čime se bavi umjetnost.

Iz pogovora, dr. Midhat Ajanović Ajan

Tomislav Čegir rođen je u Zagrebu 1970. godine. Diplomirao je povijest i povijest umjetnosti. Trenutno je zaposlen kao profesor povijesti u Osnovnoj školi Jakovlje. Od 1994. godine nadalje djeluje kao filmski i strip kritičar te esejist u tisku, na radiju i televiziji. Povremeno objavljuje i tekstove o umjetnosti i glazbi te redovito vodi filmske tribine. Kritike i eseje objavljivao je u novinama i časopisima: Heroina Nova, Kvadrat, Hrvatsko slovo, Panorama, Hrvatski filmski ljetopis, Vijenac, Patina... 2009.

S Joškom Marušićem i Tomislavom Šakićem je koautor knjige "Hrvatski filmski redatelji" koja izlazi u izdanju Hrvatskog društva filmskih kritičara. 2009. je dobitnik nagrade Vladimir Vuković za filmsku kritiku. 2012. godine izlazi mu knjiga "Filmski prostori: Hrvatske rekonstrukcije američkoga žanrovskog filma" u izdanju Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Od 2017. autor u emisiji Filmomanija HR 3. 2018. izlazi mu knjiga "Otkrivanje stripa" u izdanju Vedis d.o.o., Zagreb. 2018. objavljena mu je knjiga eseja "Filmski osvrti", Matica hrvatska, Zagreb.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –