Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Adam Rajzl

Zidni sat : I druge priče

  • Nakladnik: Matica hrvatska Bizovac
  • Nakladnik: Đakovački kulturni krug
  • 03/2022.
  • 176 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537746506
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nova zbirka pripovijedaka đakovačkog književnika Adama Rajzla donosi nam 20 pripovijedaka nastalih u rasponu od njegove posljednje zbirke "Diljske priče" (2019.) do danas. Zanimljivo je da je "Zidni sat" četrnaesta knjiga u biblioteci Klen i ujedno Rajzlova četrnaesta objavljena knjiga.

Kao sveznajući pripovjedač, Rajzl u zbirci "Zidni sat i druge priče" donosi niz priča u kojima se čini kao da je upisan antički hybris, odnosno kao da su sudbine ljudi o kojima piše determinirane, nerijetko i tragične ili se, pak, tragedija izbjegne u zadnji tren. Rajzl je vrlo vješt portretist, njegovi su likovi pomno opisani djelima i govorom, podjednako se posvećuje svim likovima, a u pripovijedanju je dosta važna i atmosfera. Vrlo diskretnim pasažima pisac uspijeva povezati prirodni i društveni ambijent, pa se u njegovim pričama osjeća protok vremena izmjenom godišnjih doba i običajima koji se ritualno ponavljaju.

Rajzl je romantični pripovjedač, to se posebice vidi kada se njegovi junaci i junakinje ne odriču mladenačkih snova ni iluzija, ponekad zbog toga i stradaju jer ih određuju uspomene i neka snovitost, toliko neprilagođena suvremenomu svijetu.

Zbirka je dobila naziv po priči Zidni sat koja govori o tragičnom iskustvu progonstva koje je pratilo ljude iz bosanskih i slavonskih krajeva, a metafora sata i života je na fascinantan način prikazana dirljivom slikom „sata koji ide, njihalo se pomiče, ali i dalje ne otkucava kao da žali za svojom vlasnicom.“ Tako je prikazan i život u Rajzlovim pričama. Ide, teče, nekada se ne čuje jak otkucaj, ali ništa se ne može zaustaviti. Sat je kao srce, život je i smrt, kao da nam poručuje pisac.

Adam Rajzl, književnik i novinar, rođen je 11. svibnja 1948. godine u Dragotinu. Piše priče, romane i pjesme za djecu i odrasle. Objavio je do sada zbirku pjesama "Odavde do obale" (1974.), zbirke priča za djecu "Topot bijesnih konja" (1983.), "Kad su trešnje dozrijevale" (1996.), "Izgubljeno zlato" (2001.), "Ljubav pod kišobranom" (pjesme i priče za djecu, 2007.), romane "Zvonik Eve Šimunove" (2008.), "Sjene na mjesečini" (2011.), zbirku priča za djecu "Vatrenjaci" (2014.), roman "Mornareva žena" (2016.), zbirku pjesama za djecu "Kad bi ljubav u kutiju mogla stati" (2018.) te roman "Martin Tišljer" (2018.), zbirku odabranih priča pod nazivom "Diljske priče" (2019.) te roman "Debela šuma" (2020.). "Zidni sat i druge priče" mu je četrnaesta objavljena knjiga.

Objavljivao je priče i pjesme u Modroj lasti, Radosti, SMIB-u, Maslačku, Hrvatskom radiju, Književnoj reviji, Reviji Đakovačkih vezova, Đakovačkom glasniku, Đakovačkom listu, Đakovačkim novinama i dr. Uvršten je u antologiju slavonskih pisaca "Slava Panonije" Vladimira Rema i "Đakovačku čitanku". Za knjigu "Ljubav pod kišobranom" dobio je Povelju uspješnosti na Danima Josipa i Ivana Kozarca 2007. u Vinkovcima, a istu nagradu dobio je i za roman "Zvonik Eve Šimunove" 2009. godine. Dobitnik je i nagrade Grada Đakova za književni rad.

Svojedobno je bio glavni i odgovorni urednik Radio Đakova, Đakovačkog lista i Televizije Đakovo. Živi u Đakovu. Član je Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade te Udruge FRIKK (film, radio, kazalište i književnost).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –