Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mirko Guljaš

Legionarova priča

  • Nakladnik: Matica hrvatska Bizovac
  • 05/2021.
  • 180 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537746445
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kada netko sa 65 godina objavi svoj književni prvijenac kao što je ovdje slučaj s romanom "Legionarova priča" našičkog autora Mirka Guljaša, možete biti sigurni da je riječ o štivu o čijoj je realizaciji autor godinama pomno promišljao. Roman je to koji je nastao na osnovu pričanja autorovog oca, a koji je proživio traume Drugog svjetskog rata boreći se na poraženoj strani, proživio je bitku za Staljingrad, Bleiburg i Križni put.

Evo što sam autor kaže u posveti ove knjige:

Svjestan činjenice da svaki spomen na hrvatske vojnike koji su mimo svoje volje bili prisiljeni ratovati na „onoj“ strani i danas izaziva sumnjičavost, odlučio sam ovu priču posvetiti upravo njima i njihovim sudbinama.

Nepobitno je da Hrvati nisu ratovali zbog ideje, otimanja tuđega ili bogaćenja. U vihor rata uvučeni su kao i svi narodi ondašnje Europe. „Rat je zlo“,  riječi su moga pokojnoga oca. Probude se najniže strasti i nema nevinih. Vojnici se bore za golo preživljavanje i suborce. Ideje i izazivači rata daleko su od ratišta. U rovovima živi bol, patnja i krv i na kraju pobjednici svoj gnjev iskale na protivničkim vojnicima. 

Pobjednici uvijek pišu povijest i nastoje u svojoj istini opravdati i zataškati svoje pobjedničko iživljavanje nad poraženima. Jedno zlo zamijeni drugo, a najslabiji ispaštaju.

Za razliku od „onoga 1945.“, nakon Domovinskoga rata pokazala se moralnost hrvatskog naroda i hrvatskih ratnika, što znači oprost te kako pobjednici trebaju postupati s poraženima.

Mirko Guljaš – Imrin, rođen je 27. siječnja 1956. godine u Razbojištu, općina Podgorač. Po zanimanju diplomirani pravnik. Dragovoljac i pričuvni časnik iz Domovinskog rata. Do umirovljenja službenik u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske. Piše kratke dječje priče i poeziju za djecu. Roman "Legionarova priča" mu je prva objavljena knjiga.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –