Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Đuro Grlica

Odesa 1917. iz hrvatske perspektive

  • Nakladnik: Matica hrvatska Bizovac
  • 02/2024.
  • 140 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537746629
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Znanstvena studija "Odesa 1917. iz hrvatske perspektive" djelo je Đure (Georgea) Veljka Grlice, hrvatskog povjesničara koji je cijeli radni vijek proveo u emigraciji. U Sjedinjenim Američkim Državama radio je kao asistent na Indiana University u Bloomingtonu, a od 1960-ih kao bibliotekar na Harvardu, potom u Kanadi u Sveučilišnoj knjižnici Sveučilišta u Alberti, a od kraja 1970-ih u američkom istraživačkom institutu u Ženevi.

Djelo je prvi put objavljeno na hrvatskom jeziku u časopisu Danica tiskanom u Chicagu, a kako autor navodi u uvodnoj bilješci, publicirano je u seriji u razdoblju od listopada 1984. do srpnja 1985. godine. Na engleskom jeziku djelo je publicirano 1997. godine u znanstvenom časopisu Journal of Croatian studies.

Značaj i kvalitetu ove studije, poznate hrvatskim povjesničarima, prepoznao je ogranak Matice hrvatske u Bizovcu, rodnom mjestu Đure Grlice te njemu u čast tiska ovo djelo prevedeno s engleskog jezika. U ovom izdanju ističe se izuzetno kvalitetan prijevod te priključene dokumentarne fotografije iz razdoblja Prvoga svjetskog rata, izvorno objavljene u zagrebačkom Ilustrovanom listu. 


Iako je od prve objave u emigraciji prošlo gotovo 40 godina, studija "Odesa 1917. iz hrvatske perspektive" značajan je historiografski rad. Đuro Grlica, koristeći kao okosnicu rada interpelaciju pravaškoga zastupnika dr. Aleksandra Horvata o stradavanjima, točnije mučenjima i ubijanjima austrougarskih ratnih zarobljenika, Hrvata i Slovenaca, koji su u carskoj Rusiji tijekom Prvoga svjetskoga rata u velikom broju protivno svojoj volji predani Srpskom dobrovoljačkom korpusu. Te mučne događaje iz "Kanatnog zavoda" spominje i Miroslav Krleža.  Iako službeni podaci navode broj od 13 ubijenih, stvaran i točan broj stradalih vojnika te časnika u tim događajima danas nije poznat.

Studija "Odesa 1917. godine iz hrvatske perspektive" predstavlja značajan doprinos hrvatskoj historiografiji prvenstveno o problematici hrvatskih zarobljenika iz razdoblja Prvoga svjetskog rata te u široj slici političku situaciju i promjene na području hrvatskih zemalja. Autor je pristupio temi iz više aspekata; povijesti diplomacije, hrvatske emigracije te hrvatske i europske političke povijesti kroz koje tumači i problematiku rješavanja hrvatskog pitanja.

Đuro Grlica je analizom i usporedbom bibliografije te objavljenih izvora pristupio istraživanju kompleksnih događaja koji su se odvijali od 1915. do 1918. godine na studiozan način koji je razumljiv stručnjacima, prvenstveno povjesničarima, ali je isto tako razumljiv i interesantan širokom krugu čitatelja. 

(iz pogovora) dr. sc. Marko Vukičević

Đuro George Grlica rođen je u Bizovcu 1929. Knjižničar po struci, studirao je na sveučilištima u Zagrebu, Grazu, Indiani (Bloomington), Alberti i Londonu. Magistrirao je bibliotekarstvo na Sveučilištu Indiane (1963.) i povijest na Sveučilištu u Alberti, s temom The Problem of Croatia, 1914–1918. Stekao je preliminarne uvjete za svoj doktorat te radi na disertaciji pod naslovom "The Debates on the Future of Croatia in the Croatian Parliament, 1914–1918".

Radio je kao profesionalni knjižničar na Harvardskom sveučilištu (Widener [Central] Library), Cambridgeu (1963.–1966.), Knjižnici Sveučilišta u Alberti u Edmontonu (1966.–1973. i 1977.) i, od 1977. do 1994., na institutu Battelle-Europe, Centre de Recherche de Genève u Ženevi, gdje je kao ravnatelj knjižnice i arhiva otišao u mirovinu 1994.

Objavio je oko 20 članaka u periodicima Journal of Croatian Studies, The South Slav Journal, Hrvatska revija, Croatia Press i Studia Croatica. Član je nekoliko stručnih i društvenih organizacija te je sudjelovao na više međunarodnih znanstvenih skupova.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –