Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Miroslav Cmuk

Zvučna čitanka 2

  • Nakladnik: Matica hrvatska Bizovac
  • 08/2022.
  • 176 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537746537
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Tijekom 2015. i 2016. godine na portalu Magazin Gradske knjižnice Rijeka objavljivana je kolumna Zvučna čitanka Miroslava Cmuka (1983.). Kolumna je trajala točno godinu dana, a sastoji se od 52 tekstova o glazbi i književnosti. Tekstove je 2018. godine objavio Ogranak Matice hrvatske u Bizovcu. 

Njen svojevrsni nastavak, zbirka eseja "Zvučna čitanka 2" sastoji se od 12 opsežnih tekstova o glazbi, književnosti, filmu i stripu što su napisani tijekom 2019. i 2020. godine. Tekstovi prethodno nigdje nisu objavljeni, a u njima autor pohvalno piše o djelima prvijencima koji su brzo dobili dobre ocjene od publike i kritike; spominje kobni fenomen drugo djelo (koji se katkad javlja nakon uspješnih debitantskih ostvarenja); navodi starija umjetnička djela koja su ponovno objavljena, što je svakako pohvalno jer su onda dostupnija novim generacijama. 

U svojim razmatranjima autor spominje brojne umjetnike iz područja književnosti, glazbe, filma i stripa, a veliku pažnju dao je hrvatskim autorima. Jedan je tekst posvetio hrvatskoj šansoni i šansonjerima (Zvonko Špišić, Arsen Dedić, Vice Vukov…) čija umjetnička djela po pitanju kvalitete bez problema mogu parirati svjetskim imenima. Također, autor je nastojao ukazati na predrasude što su još prisutne u kulturnim sferama, stoga je u jednom od tekstova pisao o stripovima i slikovnicama, naglašavajući pritom kako dječja književnost i stripovi nisu ništa manje vrijedna djela od književnosti za odrasle.

Ukratko, "Zvučna čitanka 2" obiluje informacijama i razmatranjima o važnim djelima u spomenutim medijima, a neki su tekstovi obogaćeni i tablama iz stripova koji se spominju. 

Ova će knjiga biti zanimljiva čitateljima koji upoznaju bogate svjetove ovih raznovrsnih umjetnosti, ali i iskusnijim čitateljima će biti od koristi. Dok će se jedna grupa čitatelja tijekom čitanja podsjetiti na određena umjetnička djela, druga će ih čitateljska grupa tek upoznati i oduševiti se. Nema sumnje da će "Zvučna čitanka 2" pronaći put do svojih čitatelja koji će čitajući ove nadahnute eseje doći do novih spoznaja. 

Miroslav Cmuk (Varaždin, 1983.), profesor hrvatskoga jezika i književnosti, diplomirani knjižničar. Tekstove o književnosti, glazbi, filmovima i stripovima pisao je za časopise (Tema, Hrvatski filmski ljetopis, Kvadrat, Zarez, Brickzine...) i portale (stripovi.com, Magazin Gradske knjižnice Rijeka...).

Do sada je objavio sljedeće knjige: "Stripizam", "Zvučna čitanka", "Lektirizam", "Zagorland", "Knjiški vampir", "Ljubav na drugi pogled", "Strašni Piki i strašljivi Riki", "Zimogrozni zrikavac Zrinko" te "Oton Smoton".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –