Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Miroslav Cmuk

Stripizam

  • Nakladnik: Matica hrvatska Bizovac
  • 04/2017.
  • 184 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537746315
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Iz razloga koji se mogu objasniti, ali teško shvatiti, strip je dugo vremena neka vrsta "benigne bolesti" i eventualno dio masovne, nikako ne i "prave" kulture. Marginalizacija stripa, koja je i na Zapadu i na Istoku imala idoeloški motiv, jer drugi nije ni mogla imati, uzrokovala je osiromašenje kulture zbog čega u proučavanju stripa i dalje kasnimo za drugim područjima. Ovakve su knjige trebale biti davno napisane i objavljene, one se uvijek doimaju kao dobrodošli anakronizam.

No, bolje ikad nego nikad, jer se samo ovakvim naporima mogu nadomjestiti sva ona desetljeća zanemarivanja i prezira kojim je strip-umjetnost bila izložena.

Zbilja je užitak čitati eseje Miroslava Cmuka, prije svega jer riječi posreduju vatreni entuzijazam kojima ih je autor pisao. Važno je napomenuti da se ovdje samo dijelom radi o esejima koji tretiraju sâm strip. Strip je ishodište esejistike na način koji se već odavno etablirao u esejističkom žanru nazvanom filmozofija, gdje Slavoj Žižek funkcionira kao izvanredan predstavnik. Stripizam je, dakle, autorov prijedlog za etabliranje sličnog žanra gdje se strip-umjetnost uzima kao povod za šire filozofsko razmatranje stvarnosti.

U najizbrušenijim tekstovima Cmuk koristi svoju strip-erudiciju kako bi razmatrao neke opće teme modernog svijeta kao što je sofisticirano ropstvo i stalna produkcija mržnje i neprijatelja.

Što se mene osobno tiče, nakon pročitane knjige apsolutno prihvaćam stripizam kao oznaku za jedan specifičan tip esejistike. Nakon briljantnog ostvarenja Egostriper Alema Ćurina , dobili smo još jednu važnu knjigu iz područja strip-esejistike na hrvatskom jeziku.

Dr. Midhat Ajanović Ajan

Miroslav Cmuk (Varaždin, 1983.), profesor hrvatskoga jezika i književnosti, diplomirani knjižničar. Tekstove o književnosti, glazbi, filmovima i stripovima pisao je za časopise (Tema, Hrvatski filmski ljetopis, Kvadrat, Zarez, Brickzine...) i portale (stripovi.com, Magazin Gradske knjižnice Rijeka...).

Do sada je objavio sljedeće knjige: "Stripizam", "Zvučna čitanka", "Lektirizam", "Zagorland", "Knjiški vampir", "Ljubav na drugi pogled", "Strašni Piki i strašljivi Riki", "Zimogrozni zrikavac Zrinko" te "Oton Smoton".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –