Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Veronika Santo

Jedne noći, u šumi, koraci na stazi

  • Nakladnik: Matica hrvatska Bizovac
  • 04/2019.
  • 212 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537746391
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Što povezuje teroristički napad u podzemnoj željeznici jednog balkanskog grada, tajne malog planinskog mjesta u kojem bi se trebao graditi novi hotel i afričke imigrante koji u nesigurnim gumenjacima pokušavaju dostići obalu južne Italije?

Nakon „Granica na vjetru“, romana Veronike Santo koji je dobio nagradu „Sfera“ za 2018. godinu, autorica nam predstavljaju novu knjigu: „Jedne noći, u šumi, koraci na stazi“. I ovdje susrećemo preplitanje realnog i nevidljivog svijeta, samo što ovaj put nije riječ o povijesnoj temi nego o našem dobu, o općoj nesigurnosti i ljudskim strahovima koji se sagledavaju kroz misterioznu i šaroliku prizmu fantastičnog svijeta.

Realnost u kojoj živimo je složena i više nego ikad izmiče kontroli pojedinca. Situacije s kojima se svaki dan suočavamo postale su, u doslovnom smislu te riječi, teške. Tim više što se utječemo sve manje mitu, poeziji i misteriji koji bi, kao Perzej dok gleda glavu Gorgone u ogledalu, pretvorili ono nepodnošljivo u podnošljivo. Italo Calvino u prvom poglavlju svojih „Američkih predavanja“ govori o metafori Gorgonine glave kao načinu interpretiranja svijeta tako da ga se od „teškog“ materijalnog pretvori u „lako“, poetičnog i nevidljivog.

Onog istog nevidljivog koje je danas protjerano u digitalni svijet brojeva i slika i nema više onu emocionalnu težinu koja je čovjeka pratila od početka njegove povijesti.

Moglo bi se dogoditi da nas jedne noći iznenade koraci na stazi.

Veronika Santo, počela  je pisati fantastiku i znanstvenu fantastiku osamdesetih godina. Prva priča joj je objavljena u časopisu "Sirius". Dobitnik je nagrade "Sfera" za priču "Evici s ljubavlju". Priča "Vrt pramčanih figura" pobijedila je na natječaju za kratku priču magazina "Znak Sagite". Priča "Tri Laure" dobila je nagradu "Artefakt" udruge 3. zmaj iz Rijeke.

Devedesetih godina ne piše, ali se njene priče nastavljaju objavljivati u raznim časopisima i antologijama.

Priča „Tragovi“ uvrštena je u antologiju hrvatske znanstvenofantastične novele „Ad Astra“. 

Ponovno se počinje baviti pisanjem 2005. godine objavljujući najviše u književnom časopisu za znanstvenu fantastiku "Ubik". Priča "Duboke vode" jedan je od pobjednika višejezičnog književnog natječaja "La Biblioteca di Babele" organiziranog pod  pokroviteljstvom Torinskog Universiteta. 

2008, izdavač „Sfera“ objavljuje joj prvu samostalnu zbirku pripovjedaka „Vrt pramčanih figura“.

Iste godine počinje i suradnja sa talijanskim izdavačem "Della Vigna" koji joj objavljuje priču "Badnjak 1994" u zbirci "Fantasmi di Natale e per tutto l'inverno", te priču "Mletački sat" u zbirci  matematičke znannstvene fantastike "L`orizzonte di Riemann". Isti izdavač joj objavljuje i zbirku pripovijedaka "Il giardino delle polene",  te antologiju na engleskom jeziku "The Venetian Clock".

2014, Ogranak Matica hrvatske“ iz Bizovca objavljuje  zbirka fantastičnih i znanstveno fantastičnih pripovjedaka "Bijeli vlak na nebu moga grada".

"Granice na vjetru" je njen prvi objavljeni roman.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –