Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vladimir Magić

Metropolitanska knjižnica u Zagrebu : Vodič

  • Nakladnik: Hrvatski državni arhiv
  • 02/2013.
  • 92 str. , meki uvez
  • ISBN 9789537659103
  • Cijena: 9.29 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjižnica Zagrebačke nadbiskupije i Prvostolnog kaptola zagrebačkog, Metropolitana ili Metropolitanska knjižnica, najveća je i najvažnija crkvena knjižnica u Hrvatskoj. Mogli bismo je nazvati i "katedralna knjižnica“, jer je nastala od knjiga koje su se koristile i ostavljale katedrali. O tome najbolje govori i ekslibris koji glasi: Liber sancti Stephani Regis Ecclesiae Zagrabiensis, ili Bibliotheca ecclesiae sancti Stephani Regis Zagrabiensis ili ponekad Bibliotheca ecclesiae cathedralis Zagrabiensis.

U svim ovim nazivima navodi se crkva Sv. Stjepana Kralja, a sv. Stjepan Kralj je jedan od patrona katedrale. Ubraja se i među poznatije europske knjižnice takvog tipa. O njoj su pisali različiti stručnjaci obrađujući njezine pojedine dijelove.

U knjizi "Metropolitanska knjižnica u Zagrebu" se na jednom mjestu, u obliku malog dvojezičnog vodiča (hrvatski i engleski) daje prikaz njezinog povijesnog razvoja i kratak pregled gradiva koje ova knjižnica čuva već skoro tisuću godina.

U vodiču se nalazi nekoliko najznačajnijih podataka koji nam govore o vrijednosti ove poznate crkvene knjižnice, koja zauzima visoko mjesto u našoj kulturnoj i nacionalnoj povijesti. Ona je uistinu spomenik pisane riječi s kojim se možemo i moramo ponositi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –