Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vesna Parun

Kad ptica prestane voljeti : Izbor iz posljednjih rukopisnih memoara Vesne Parun

  • Nakladnik: Hrvatski državni arhiv
  • Urednik: Denis Derk, Marina Selnik
  • 10/2022.
  • 68 str., meki uvez
  • ISBN 9789538461033
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Vesna Parun posljednje je memoare pisala u dvije faze, tijekom 2004. i 2005. godine u kontinuitetu te početkom 2010., godine u kojoj je i preminula u listopadu. Počela je zapisivati sjećanja u tvrdo ukoričenim bilježnicama šarenih motiva, pomalo konfuzno i iskričavo. Nije pisala kronološki, navodila je događaje i birala teme kroz koje će evocirati uspomene, počela bi pisati o nekom događaju pa bi se prebacila na opisivanje drugog, ubacujući napomene, skice za buduće opise i šaljive opaske.

Tri bilježnice i jedan rokovnik kojega čuvamo u Hrvatskom državnom arhivu skica su nedovršenih memoara. Ovom razbarušenom i nepretencioznom knjigom "Kad ptica prestane voljeti: Izbor iz posljednjih rukopisnih memoara Vesne Parun", odabrali smo neke iskrene i potresne zapise iz Vesnine osobne (is)povijesti, ali i neobjavljene aforizme i manje poznate pjesme (jedna posvećena njenom Višaninu Ranku Marinkoviću, a druga trešnjevačkoj Župi sv. Josipa), baš kao i podužu pjesmu o socijalizmu i ljudskoj ljepoti iz satirične pjesnikinjine autobiografije u stihovima Stidljiva Rozalija, tek smo odškrinuli vrata u Vesnin poetski i ljudski univerzum. U Vesnino ponekad kristalno čisto, a ponekad i mutno podmorje.

Kako ni sami memoari nisu zaokružena cjelina jer su autoricu zadesile bolest i na koncu smrt, knjiga ne donosi cjelovit prijepis svih tekstova sadržanih u bilježnicima, već relevantni odabir koji čini jednu zaokruženu cjelinu i daje dobar uvid u važne događaje u životu književnice. 

Vesna Parun (1922–2010), jedna od najznačajnijih i najprevođenijih hrvatskih pjesnikinja XX. st. Osim poezije pisala je drame, igrokaze, basne, aforizme, epigrame, autobiografsku prozu, eseje, kritike i kazališna djela. Autorica je iznimno bogata opusa za djecu. Za svoj pjesnički rad dobila je značajne i brojne nagrade i priznanja. Objavljivala je i pod pseudonimom Pave Versa. Objavljeno joj je preko 60 knjiga poezije i proze, a uprizoreno je i nekoliko njezinih dramska djela.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –