Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Irena Lukšić ×

Razgovor • 06.04.2016.

Tko je Marjana Gaponenko?

Smatram da je važno ostati što fleksibilnijom i otvorenijom, ne ograničiti se na jedan tematski krug ili duktus. Vlastiti ton smije se i treba mijenjati, on nije ništa drugo doli osjećaj za prikladno u novim okolnostima koje nekome diktiraju život i priču. (Marjana Gaponenko)
Razgovor • 07.05.2015.

Frode Grytten : Priča o smislu punka

Zanimljivo je čitati biografije, no sve su napisane u istom stilu, pa sam nastojao naći drugi način pisanja o glazbi. Tražio sam način pisanja koji čovjeku omogućuje da na svome tijelu izravno osjeti glazbu, toplinu, tijela, grad. Najvažnija stvar u punku jest podići glas, vikati, i to je moj glas, način kako pjevam.
Razgovor • 11.07.2009.

In memoriam : Vasilij Aksjonov

Donosimo fragment razgovora koji je s nedavno preminulim Vasilijem Aksjonovom (1932. - 2009.) za vrijeme jedne šetnje Zagrebom vodila Irena Lukšić, prevoditeljica njegova romana "Opekotina" (Znanje, Zagreb 1988). Aksjonov je na poziv Zlatka Crnkovića u lipnju 1988. promovirao hrvatski prijevod svojeg najpoznatijeg romana i tom prilikom se zadržao desetak dana u Zagrebu i Dubrovniku, od kada i datira ovaj zapis.
Vijest • 11.06.2009.

Pogled u bližu prošlost : Ilja Stogoff

Literarnoj zvijezdi Ilji Stogoffu (1970) objavljene su četiri knjige ("Trinaest mjeseci", "Mačo ne plaču", "mASIAfucker" i "Mrtvi mogu plesati") u biblioteci Na tragu klasika, djela, kao što je poznato, kojima se u hrvatskoj kulturi etablirao kao jedan od najomiljenijih suvremenih ruskih pisaca. Tim povodom Irena Lukšić zamolila ga je da specijalno za Moderna vremena Info ukratko opiše što je radio i gdje je...
Razgovor • 22.03.2009.

Zinaida Linden : Strankinja sam u finskoj književnosti

I prije sam ponekad birala muškarce za pripovjedače, tako da mi nije bio problem pisati u muškom licu. To je za ženu zgodna maska. Ona osigurava zamišljeni odmak od stvarnosti i udobnost za mene kao autoricu: nitko me u intervjuu nije pitao jesam li se bavila sumom ili dizanjem utega. Međutim, jednom, nakon objavljivanja priče "Frizerkine bilješke" (napisane u ženskom licu) često su me pitali jesam li...