Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Marko Kovačić ×

Kolumna • 23.02.2016.

Prirodoslovno jezikoslovlje : O pogreškama koje su prije fizikalne nego jezične naravi

Ustupci u izražavanju nisu bezgranični. Te granice ne povlače uvijek jezičari, nego i znanstvenici ili sama logika. Takve rasprave zacijelo traju stoljećima dok se odnosi među jednim riječima ne ustale i dok ne dođu neke druge na red, dok ne zaključimo da su sve pečurke gljive, ali nisu sve gljive pečurke.
Kolumna • 28.01.2016.

Rugala se sova sjenici : Tko kome bolje govori

Kad se to dakle neki jezik zna, a kad se ne zna? Koja vrsta ili količina otklona od standarda prevagne? Kako to da svi mogu reći da mandatar ne govori dobro hrvatski, a njima se ne može reći isto to kad zastrane? Kompetentni govornici možda ne griješe u padežima, ali sve se više služe nestandardnim rječnikom što je također otklon od norme...
Kolumna • 12.01.2016.

Usvemireno jezikoklepstvo : Kako holivudski lingvisti kontaminiraju jezičnu sliku

Jezikoklepci se dakle oslanjaju na postojeća znanja, klingonski na mucunski, a avatarski na'vi i jezikom i ikonografijom podsjeća na Indijance, pa zašto onda režiseri umjesto Okrandu i Frommeru nisu dali posla pravim Indijancima? Zar bi publika primijetila razliku između izmišljenog navijskog i pravog bilo kojeg pravog američkog jezika?
Kolumna • 14.12.2015.

Mjera ljepote jezika

Meni su lijepi oni jezici koji ti polome jezik i mozak, koje kad slušaš, ne možeš shvatiti kako se ljudi uopće mogu njima sporazumijevati, kako proizvode te glasove, oblikuju te riječi, formuliraju rečenice. Volim jezike koji su katedrale i jedrenjaci, a ne puke barake i čunovi...
Kolumna • 24.11.2015.

Engleski u službi tobožnje kreativnosti

Nije meni lako, moj svijet je skučen jer toliko toga u jeziku ne mogu podnijeti. Taj moj blagi psihički poremećaj kvari mi raspoloženje, narušava poznanstva i uskraćuje prilike. Nastojim prikriti svoju histeriju i u svijetu nemarnom prema jeziku ponašati se kao da ne marim ni sam i da sam dakle normalan kao i oni. Ali odaje me previše toga.