Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vesna Parun ×

Kritika • 28.01.2024.

Andrijana Kos Lajtman : Dani kositra i jeke

U knjizi se otkriva jedna ličnost u cijeloj svojoj punini, van kutija i kategorija. Koja se bori za vlastitu slobodu od takvih sputavanja i slavi individualizam žene, jedinstvene i neponovljive. Zbog toga je ova zbirka, koliko god bila podređena svojoj inspiraciji, istovremeno i prepjevavanje sukusa koji je produkt dugotrajnog procesa u kojem se vidi priprema, studioznost i posvećenost cilju.
Najava • 08.03.2023.

Izložba Velikanke – znane i neznane u NSK

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u srijedu 8. ožujka otvara izložbu 'Velikanke – znane i neznane', kojom u povodu Međunarodnog dana žena odaje počast hrabrosti, inteligenciji, kreativnosti i predanosti znamenitih žena koje su obilježile hrvatsku kulturnu baštinu. Izložba prikazuje život i djelo čak osam značajnih književnica te likovnih i glazbenih umjetnica.
Preporuka • 24.11.2022.

Bernardine Evaristo i Vesna Parun : Dvije autobiografije

Ono što je meni kao čitateljici ostalo bitno od ovih knjiga jest zapravo iskustvo književnosti kao identiteta i kao načina života. Kao netko tko stalno propituje i samo pisanje, ali i književne autoritete, ove dvije knjige ('Manifest' i 'Kad ptica prestane voljeti') dale su mi dragocjen uvid u živote (koji jesu neodvojivi od književnosti) dvije autorice koje su živjele slobodno, ne pristajući na kompromise...
Najava • 10.10.2022.

Predstavljanje knjige rukopisnih memoara Vesne Parun 'Kad ptica prestane voljeti'

Uz Dane Hrvatskog državnog arhiva i u povodu 100. obljetnice rođenja Vesne Parun održat će se promocija knjige njezinih posljednjih rukopisnih memoara 'Kad ptica prestane voljeti', priređivača Marine Selnik i Denisa Derka. Na predstavljanju knjige će govoriti ravnatelj HDA Dinko Čutura, pjesnikinja Monika Herceg te priređivači, Marina Selnik i Denis Derk.
Najava • 11.04.2022.

Poetsko druženje i izložba u povodu 100. obljetnice rođenja Vesne Parun

U prigodnom programu sudjelovat će novinar i autor knjige 'Posljednja volja Vesne Parun' Denis Derk, akademska slikarica, grafičarka i dizajnerica Zdenka Pozaić te glumica Marija Sekelez, inače prijatelji i suradnici Vesne Parun, koji će se prisjetiti svojih druženja s njom. U umjetničkome djelu programa Marija Sekelez govorit će i antologijske stihove velike pjesnikinje.