Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 12.12.2016.

12. Revija malih književnosti : Benelux
Održava se
15.12.2016. u 19h

Revija malih književnosti posvećena autorima i autoricama iz područja Beneluxa održat će se u zagrebačkom klubu Booksa, u četvrtak 15. prosinca s početkom u 19:00 sati.

Revija malih književnosti godišnji je festival Udruge Kulturtreger koji se održava u klubu Booksa, a predstavlja hrvatskoj publici manje poznate književne scene. Revija je do sad predstavila preko 120 pisaca iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Bugarske, Grčke, Kosova, Makedonije, Rumunjske, Albanije, Latvije, Estonije i Litve.

Ovogodišnja 12. Revija malih književnosti posvećena je autorima iz Belgije, Nizozemske i Luksemburga a predstavit će šestoro autora koji do sad nisu bili poznati hrvatskim čitateljima. Oni su: Jef Aerts (Bel), Grégoire Polet (Bel), Karin Amatmoekrim (Niz / Sur), Maarten van der Graaff (Niz), Nathalie Ronvaux (Luks) i Nora Wagener (Luks).

U klubu Booksa održat će se razgovor s gostujućim autorima i autoricama te čitanje odabranih djela na izvornom jeziku (uz prijevod na hrvatski), nakon čega slijedi prigodni koncert.

U sklopu Revije predstavit će se i antologija Revija malih književnosti: Benelux koja sadrži prve hrvatske prijevode gostujućih autora i autorica, kao i četvero pisaca koji ne dolaze u Zagreb (Nicolas Ancion, Raoul Biltgen, Alexandra Fixmer, Roos van Rijswijk). Njihove su tekstove s njemačkog, francuskog i nizozemskog preveli Jurica Oreški, Lea Kovács, Marina Vidoš, Matea Krpina, Željka Gorički, Toni Bandov i Josipa Dvoraček. Izdavač antologije je Udruga Kulturtreger.

O autorima:

Jef Aerts - belgijski je autor dječjih knjiga, romana i poezije. Karijeru je započeo kao dramaturg i novinar, a od 1999. objavio je četiri romana te zbirku poezije za odrasle. Za prvu knjigu za djecu Het kleine paradijs (Mali raj, 2012.) dobio je velike pohvale flamanskih i nizozemskih medija koji su je nazvali modernim klasikom. S poznatom ilustratoricom Marit Törnqvist objavio je ilustriranu knjigu Groter dan een droom (Veće od sna) za koju je 2014. dobio najprestižnije nagrade za dječju književnost u Flandriji (Boekenleeu) i Nizozemskoj (Zilveren Griffel). Iste godine objavio je Vissen smelten niet (Riba se ne topi) koja je dobila nagradu Zilveren Griffel dok je posljednju knjigu Paard met laarzen (Konj u čizmama) objavio 2015. godine.

Grégoire Polet - rođen je 1978. godine u Belgiji. Autor je sedam romana od kojih je Leurs vies éclatantes osvojio Prix Fénéon 2007. godine te je iste godine bio uvršten u izbor za prestižnu nagradu Goncourt. Posljednji roman Barcelona! osvojio je nagradu Amerigo Vespucci 2015. godine. Poznat je po tome što piše o gradovima zbog čega često u njima živi, pa je tako prvi roman Madrid ne dort pas pisao u Madridu dok je zbog romana Chucho preselio u Barcelonu. Prevodi sa španjolskog i još uvijek živi u Barceloni.

Karin Amatmoekrim - rođena je 1976. u Surinamu, a ima kineske, indonezijske, afričke i indijanske korijene. Prvi roman Het knipperleven (Odsjaj života) objavila je 2004. godine nakon čega su uslijedila još četiri romana, dok posljednji De man van veel (2013.) govori o surinamskom piscu i heroju Antonu de Komu. Za roman Titus (2009.) osvojila je Black Magic Woman Literature Prize. Osim romana piše kratke priče i eseje te redovito objavljuje tekstove u nizozemskim novinama. Njezina djela uvrštena su na silabus suvremene nizozemske književnosti na Sveučilištu u Amsterdamu jer njezino pisanje nije tipično nizozemsko niti je opterećeno migrantskim temama. Trenutno radi na nekoliko projekata među kojima su strip u suradnji s Hankom Kolkom, ekskluzivna priča za MOTI (Museum of The Image) te novi roman.    

Maarten van der Graaff - rođen je 1987. godine. Debitirao je 2013. godine sa zbirkom poezije Vluchtautogedichten za koju je 2014. godine dobio C. Buddingh'-prijs. Njegova druga zbirka Dood werk objavljena je 2015. Objavio je poeziju i prozu u raznim časopisima. Urednik je i suosnivač književnog online časopisa Samplekanon.

Nathalie Ronvaux - rođena je 1977. godine u Luksemburgu gdje živi i radi. Karijeru je započela u kazalištu gdje je adaptirala tekstove za scenu, a 2010. godine postavlja svoju prvu dramu Échographie. Iste godine počinje pisati poeziju i prozu te objavljuje zbirke pjesama Vignes et louves, La liberté meurt chaque jour au bout d'une corde, Vol de nuit à ciel i zbirku kazališnih tekstova La Vérité m'appartient. Objavila je dvije umjetničke knjige Les nuits blanches u suradnji s vizualnim umjetnikom Bertrandom Neyom te Il n'y a rien ... Il y a tout ... u suradnji sa slikarom Robertom Brandyjem. Tekstovi su joj objavljeni u časopisima, a za svoj rad dobila je Prix d'encouragement de la Fondation Servais 2010. i prvu nagradu na nacionalnom književnom natječaju 2013.

Nora Wagener - rođena je 1989. godine u Luksemburgu. Za prvi roman Menschenliebe und Vogel objavljen 2011. godine dobila je tri nagrade među kojima i Manfred-Maurer Literaturpreis. Objavila je roman E. Galaxien, dramu Visions te knjigu za djecu d'Glühschwéngchen za koju je ilustracije radio Carlo Schmitz. Njezine priče objavljene su u nekoliko antologija u Luksemburgu, Austriji i Sloveniji te u časopisima i dnevnim novinama. Organizatorica je javnih čitanja pod nazivom Impossible Readings.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –