Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 29.11.2006.

12. Sa(n)jam knjige u Istri
Održava se
30.11.2006.

Sutra, 30. studenog 2006., točno u podne, svoja će vrata otvoriti dvanaesti Sa(n)jam knjige u Istri. Pod sloganom «Poezija je pitanje srca», ovogodišnji će sajam okupiti 100 domaćih i stranih autora, od toga 54 pjesnika koji će preplaviti Pulu i u njoj kazivati stihove u atmosferi nekih prošlih vremena.

Važan gost sajma je talijanski književnik i teoretičar kulture Umberto Eco, koji će u subotu, 2. prosinca, održati konferenciju za novinare.

Tema ovogodišnjeg sajma je «Poezija» pa je za očekivati da će pjesnici preplaviti Pulu i u njoj kazivati stihove u atmosferi nekih prošlih vremena. Program «Klub živih pjesnika» nadvit će egzistencijalistička atmosfera Pariza pedesetih, gotovo svake večeri u 21 sat u Galeriji Cvajner, a programom «Poezija kod Domenica», noći će zamijeniti dan, u foajeu Istarskog narodnog kazališta, u 13 sati svakog dana osim nedjelje.

Uz dobro poznate sonetne majstore Luku Paljetka, Tonka Maroevića, Daniela Načinovića i Jakšu Fiamenga u programima «Klub živih pjesnika» i «Poezija kod Dominica» susrest će se mnoga imena hrvatskog, ali i crnogorskog i njemačkog pjesništva.

Posebnost ovogodišnjeg Sajma su programi: «Kartular», «Čekanje vjetra» i «Užina kod Dva ferala». Slobodnih stolica će se zasigurno opet tražiti za tradicionalne programe "Doručak s autorom", "Suton uz knjigu" i "Klub živih pjesnika", «U podne na faksu» a u sklopu «Dana knjižničara» održati će se radionice, promocije i okrugli stolovi. Uz to na sajmu neće izostati ni izložbe, koncerti, predstava i već uobičajene dječje radionice, koje će dosljedno obogaćivati sajamska događanja.

U sklopu izlagačkog dijela sajam će posjetiti 270 nakladnika s više od 24.000 naslova, a održati će se 78 promocija. Posebnost izlagačkog dijela Sajma je crnogorski nacionalni štand, na kojem će se u počast nastupa crnogorskih autora na pulskom Sajmu predstaviti crnogorska nakladnička scena.

U nedjelju, 3. prosinca, predstaviti će i novi festival "Polis-Jadran-Europa" koji će se početkom lipnja od godine 2007. održavati u Puli. Riječ je o novome multidisciplinarnom festivalu kojemu je svrha na jednome mjestu prikazati specifičnu kulturu jadranskih gradova. U sklopu Festivala ove će se godine predstaviti kultura crnogorskih gradova Ulcinja, Bara i Kotora te Crnogorskog primorja, što će biti prvo kulturno predstavljanje Crne Gore od njezina osamostaljenja.

Jedan od vrhunaca Sajma nedvojbeno je godišnja dodjela knjižne nagrade «Kiklop» koja će se dogoditi 8. prosinca u 12 sati, u pulskom Hotelu Riviera. Posljednjeg sajamskog dana, 9. prosinca, biti će objavljena tema 13. Sa(n)jam knjige u Istri.

PROGRAM SAJMA POGLEDAJTE NA: SanjamKnjige.hr

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –