Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 31.05.2012.

16. Kvirinovi poetski susreti u Sisku
Održava se
01.06.2012.

U Sisku se 1. i 2. lipnja 2012. održava pjesnička manifestacija - 16. Kvirinovi poetski susreti na kojoj sudjeluju ugledni hrvatski pjesnici i pisci. 

U prigodi proslave Dana grada Siska Matica hrvatska Sisak već šesnaestu godinu organizira "Kvirinove poetske susrete". Susreti su dobili ime po svetom Kvirinu, sedmom sisačkom biskupu u vrijeme cara Dioklecijana i progona kršćana. Sveti Kvirin bio je iz Siska prognan i u Mađarskoj osuđen na smrt bacanjem u rijeku s mosta s mlinskim kamenom oko vrata. Postao je mučenikom i proglašen je svetim.

Na Susretima se dodjeljuju dvije nagrade: "Plaketa sv. Kvirina", rad akademskog kipara Zlatka Brkića, za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu i nagrada za najbolju knjigu poezije autorima do 35. godina.

Ovogodišnju nagradu "Plaketu sv. Kvirina" za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu, žiri Darija Žilić, Milorad Stojević, Borben Vladović i Ðurđica Vuković, dodijelio je Borisu Domagoju Biletiću.

Dobitnica nagrade za najbolju pjesničku zbirku objavljenu u 2011. godini (izbornica Darija Žilić), jest Vanja Jambrović za knjigu "Pjesme za vunene noći", Hrvatsko književno društvo, Rijeka, 2011.

Nagrade će biti uručene dobitnicima na 16. Kvirinovim poetskim susretima 1. lipnja 2012. godine u Sisku u Matici hrvatskoj Sisak, s početkom u 20 sati.

Nakon dodjele nagrada laureatima i razgovora o njihovom pjesničkom stvaralaštvu, Susreti se nastavljaju u Kovačićevoj kući ( Ulica S. S. Kranjčevićeva 10) gdje će biti izvedene plesna predstava Jasminke Petek Krapljan: "Republika mašte", u izvedbi Plesnog studija Doma kulture Kristalna kocka vedrine Sisak, režiju potpisuje Jasmin Novljaković. U ambijentu ove kuće neobaroknog oblikovanja s neorenesansnim detaljima (gradio ju je Andrija Colussi 1885.-1890.) održat će se pjesničko - glazbena večer.

Ove godine na njoj će sudjelovati renomirani ali i mladi pjesnici i književnici:  Boris Domagoj Biletić, Vanja Jambrović, Darija Žilić, Ana Brnardić, Petra Brnardić, Krešimir Bagić, Fikret Cacan, Borben Vladović, Kemal Mujičić Artnam, Nataša Nježić,  Siniša Matasović, Jasmina Bosančić i dr.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –