Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 30.05.2019.

18. Festival europske kratke priče otvaraju Miljenko Jergović i Semezdin Mehmedinović
Održava se
02.06.2019. u 20h

Transatlantic mail Jergović Miljenko, Mehmedinović Semezdin

Otvorenje 18. Festivala europske kratke priče s temom Homo narrans, koji će od 2. – 7. lipnja 2019. u Zagrebu i Rijeci istražiti temeljnu ljudsku potrebu za pričanjem priča, održat će se u nedjelju, 2. lipnja u 20 sati u Velikoj dvorani Teatra &TD (Savska cesta 25, Zagreb).

Festival će otvoriti Miljenko Jergović i Semezdin Mehmedinović, razgovorom s Đurđicom Čilić o tome kako i o čemu pišu, o čemu najbolje šute te postoje li možda priče koje se jednostavno ne mogu ispričati. 

U kupeu vlaka kojim su se Semezdin Mehmedinović i Miljenko Jergović vozili 1986. ili 1987. iz Sarajeva u Zagreb s njima je bila i nepoznata, šutljiva žena koja im je povjerila da „nosi svog oca kući“, u kovčegu koji putuje istim vlakom. Otada je prošlo trideset godina, a ni njih dvojica ni mi ne znamo ništa o putniku pokojniku. Ali znamo kako i o čemu Jergović i Mehmedinović pišu i zasebno i jedan drugome, a čut ćemo kako govore i o čemu najbolje šute. Ako su ta dva sarajevska pisca apatridi sa stalnim prebivalištem u jeziku, je li im jezik katkad tijesan? Griješe li oni koji misle da Jergović stalno propovijeda i svoje i tuđe priče, dajući glas onima kojima je oduzet, a Mehmedinović uvijek samo svoje, kojih ima za nekoliko tijela i nekoliko života? 

Bez koje riječi ne bi bilo njihova pisanja, a koja riječ im nedostaje? I tko će – jer netko mora – ispričati priču onog njihovog mrtvog suputnika? 

Ulaz slobodan!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –