Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 30.11.2013.

19. Sa(n)jam knjige u Istri
Održava se
05.12.2013.

19. Sa(n)jam knjige u Istri koji se održava od 5. do 15. prosinca 2013. godine u Puli, broji više od 80 događaja i ugošćuje preko 200 sudionika: književnika, povjesničara, publicista, esejista, prevoditelja, urednika, nakladnika, književnih kritičara, knjižničara, teoretičara, novinara, umjetnika, glazbenika, filmskih redatelja, filozofa…

Prvi puta na Sajmu će se obrađivati tri teme: "Socijalizam na klupi", "Izlet u Rusiju" i "Vojvodina – Regija u regionu", a programski je snažno okrenut struci, odnosno teorijsko-znanstvenim raspravama koje će se ostvariti na trima stručnim programima: „Međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi“, „Međunaradna konferencija nakladništvo – trendovi i konteksti“ i „Fellowship program: Kumpanija od libra“.

U salonima Doma hrvatskih branitelja 250 nakladnika (hrvatskih i stranih) izložit će više od 15.000 naslova. Posjetiteljima će biti omogućena kupnja knjiga uz velike popuste (od 10% do 70 %).

Već tradicionalno Sajam otvara vrata Nultim danom za knjižničare i nakladnike koji počinje 4. prosinca u 9 sati., kad će se održati dva stručna programa: Predstavljanje Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i okrugli stol na temu „Suradnja nakladnika i knjižničara u digitalnom okruženju: mogući modeli dostave i skrbi za obvezni primjerak“.

Sajam će se svečano otvoriti 5. prosinca, a zatvoriti 15. prosinca kad će se održati svečana dodjela knjižne nagrade Kiklop koja ove godine slavi jubilej – deset godina od utemeljenja, a podijelit će se u 11 kategorija uz nagradu za životno djelo, koja ove godine pripada velikom Milivoju Solaru.

Žarišna okosnica predstavljajućih tema tiče se neposredno socijalizma kao društvenog, teorijskog i praktičnog fenomena 20. stoljeća i koje je kao takav bio važan čimbenik bipolarne podjele svijeta, Istoka i Zapada. Međunarodni znanstveni skup „Socijalizam na klupi: kulturološke i povijesne interpretacije jugoslavenskoga i postjugoslavenskih društava“ odvijat će se na Sveučilištu Jurja Dobrile od 5. do 7. prosinca i na njemu će sudjelovati gotovo 90-ak znanstvenika, povjesničara i teoretičara iz Hrvatske i iz prostora bivših jugoslavenskih republika.

Tema „Socijalizam na klupi“ bit će zastupljena svih deset sajamskih dana posebnim programom „CKPIS predstavlja“ u kojem će brojni autori analizirati socijalizam kao društvenu pojavu, njegovu povijesnu ulogu i tragove njegova nasljeđa u današnjem društvu, a sudjelovat će Damir Agičić, Lada Duraković, Hrvoje Klasić, Boris Koroman, Andrea Matošević, Boris Miljković, Silvio Mirošničenko, Magdalena Najbar-Agičić, Igor Duda, Reana Senjković, Ivo Štivičić, Karin Taylor i Radina Vučetić.

O ovoj temi raspravljat će se i na okruglom stolu „Cenzura i autocenzura u socijalizmu i danas“ te na tribini Trećeg programa Hrvatskog radija „Medijska spektakularizacija socijalizma“. Umjetničko-estetski pečat ovoj temi dat će dvije izložbe tijekom Sajma, jedna na Sveučilištu Jurja Dobrile Lane Cavar i Narcise Vukojević Iskopavanja, a u Galeriji Makina bit će predstavljena izložba fotografija Dušana Ðorđevića, SIV (Savezno izvršno vijeće).

Ovom prigodom objavljena je i knjiga „Socijalizam na klupi: Jugoslavensko društvo očima nove postjugoslavenske humanistike“ koju su uredili Lada Duraković i Andrea Matošević, a s objavljena je u suradnji s pulskim Sveučilištem Juraj Dobrile i nakladničkom kućom Srednja Europa.

U programu „Izlet u Rusiju“ predstavit će se suvremena ruska književnost i kultura. Aktualna ruska književna scena otvara mnoga društvena, politička i filozofska pitanja koje sa sobom nosi i živi postsocijalistička Rusija, a o njima će govoriti pet značajnih i poznatih ruskih autora: Ljudmila Ulickaja, jedna od najprevođenijih i najnagrađivanijih ruskih prozaistica, Tatjana Tolstaja, najznačajnija predstavnica ruske postmodernističke proze, Aleksandar Genis, poznati književni kritičar, esejist, filozof i pisac koji se afirmirao u Sjedinjenim Američkim Državama, Oleg Kašin, novinar i publicist posebno osjetljiv na socijalnu zbilju današnje Rusije i Sergej Birjukov, avangardni pjesnik i performer.

Ovoj temi pridružit će se s odabranim predavanjima Tonko Maroević, Zvonko Maković i Nadežda Čačinovič u okviru tradicionalnog „Bertijevog programa: ljubav na drugi pogled“.

Treća tema ovogodišnjeg Sajma „Vojvodina – Regija u regionu“ odnosi se na suvremenu vojvođansku književnu i kulturnu scenu. Program dovodi najznačajnije vojvođanske književnike: dobitnika NIN-ove nagrade, prozaistu, pjesnika i ikonu novosadskog rock’n rolla Slobodana Tišmu, europski poznatog pisca Lasla Vegela koji je već bio gost pulskog sajma, te izuzetne pisce mlađe generacije: Lasla Blaškovića, Tomislava Žigmanova, Srđana Srdića, Srđana V. Tešina i Miću Vujičića.

Održat će se i predstavljanje tzv. "bunkerskih pisaca" i njihovog časopisa „Severni bunker“ te okrugli stol pod nazivom „Regija u regionu: Vojvodina – Istra“ u kojem će sudjelovati Vlado Kopicl, Radoslav Petković, Željko Marković i Dragutin Lucić – Luce.

Sve programske cjeline zaokružit će se stručnim skupovima na kojima će sudjelovati eminentna hrvatska i svjetski priznata imena nakladničke struke.

Tu su „Međunarodna konferencija nakladništvo – trendovi i konteksti“, na kojoj će se raspravljati o poziciji suvremenog nakladništva i knjige u skladu s trendovima "e-stvarnosti". Voditeljica konferencije je Nives Tomašević.

Prvi put na Sajmu i prvi put u Hrvatskoj ostvaruje se i program za knjiške profesionalce: „Fellowship: Kumpanija od libra“, koji otvara nove mogućnosti poslovnih suradnji između organizatora poznatih književnih manifestacija, književnih agenata, prevoditelja, urednika te izdavača iz Hrvatske, Europe i svijeta. Sajam će zajedno s hrvatskim nakladnicima, predstaviti suvremenu hrvatsku nakladničku i autorsku scenu i time postati mjesto na kojem će se dogovarati objavljivanje hrvatskih autora u inozemstvu te njihovo predstavljanje na značajnim svjetskim književnim festivalima. Ministarstvo kulture RH podupire ovaj program putem potpore inozemnim izdavačima za prijevod knjiga hrvatskih autora.

Predstavljanja autora odvijat će se u tradicionalnim, ali i novoosmišljenim programima: „Autor čita autora“ - u kojem dva autora/ice predstavljaju jedan drugoga (Miljenko Jergović i Ivan Lovrenović, Milana Vlaović i Mirjana Dugandžija te Luko Paljetak i Tonko Maroević), „Trenutak za prijatelja“ – u spomen na tri značajna imena hrvatske kulturne i umjetničke scene (Mirko Kovač, Ćićo Senjanović i Predrag Spasojević), „Sljedeća stanica Paradiso“ - neuobičajeno predstavljanje knjiga i autora u underground prostoru pulskog kluba Monteparadiso u Rojcu (Marko Pogačar i Benjamin Perasović) uz koncert punk/rock sastava Cherkezi United i DJ večer (DJ Bebetto i DJ Benjamin).

Literarni početak svakog Sajamskog dana uobičajeni je Doručak s autorom, a bravurozni moderator Vojo Šiljak ugostit će ruske autore Tatjanu Tolstaju, Aleksandra Genisa i Ljudmilu Ulickaju, turskog književnika Ahmeta Ümita, vojvođanske autore Slobodana Tišmu i Želimira Žilnika, talijanskog književnika Flavia Sorigu, Ivana Lovrenovića i Ivu Štivičića, i na kraju, na Kiklopskom doručku ovogodišnjeg dobitnika Kiklopa za životno djelo – Milivoja Solara.

Osim u Domu hrvatskih branitelja popratni programi će se odvijati na: Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Galeriji Svetih srca, Galeriji Cvajner, Galeriji Makina, kinu Valli, Monteparadisu, caffe baru P14 i caffe baru Foška.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –