Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.06.2023.

2. Festival kulture i komunikacija
Održava se
10.06.2023. u 11h

Festival kulture i komunikacija drugu godinu zaredom održava se 10. lipnja 2023. u Zaprešiću, u suradnji studijskih smjerova Menadžmenta u kulturi i kulturnom turizmu i Komunikacijskog menadžmenta Veleučilišta s pravom javnosti Baltazar Zaprešić. Festival čine razni paneli, radionice i bogat kulturni sadržaj.

Festival će se održati u prostoru Vršilnice, spomeniku nulte kategorije, smještenog u sklopu Novih dvora. Osmišljen kao spoj zabave i edukacije, cilj Festivala je sve zainteresirane, a posebno studente i mlade upoznati s temama vezanim za kulturu, medije, komunikacije, umjetnost, književnost, glazbu i strip te im omogućiti stjecanje novih znanja i vještina.

U sklopu festivala bit će moguće sudjelovati u nekoliko različitih tribina koje će ugostiti stručnjake iz spomenutih područja: Pričom oživi svoj grad (Iva Silla, Dijana Zorić, Petra Prša), Inteligentno s umjetnom inteligencijom (Jan Jilek, Fran Hubrin, Andrea Martinović, Vedran Srhaj-Egekher, Martina Silov), Cajke na Ulicu! (Krešimir Krolo, Robert Urlić, Aleksej Gotthardi Pavlovsky, Zoran Stajčić, Goran Batina), Knjigom u čelo! (Gordana Farkaš Sfeci, Seid Serdarević, Tomislav Zajec, Kristian Novak, Iva Mirčić), Postoji li hrvatska strip scena (Marin Radišić, Esad Ribić, Darko Macan, Tomislav Tomić, Jan Škrinjar, Štef Bartolić, Tomislav Vuger).

Predviđene su i brojne radionice: radionica Fotografija u fokusu: kroz objektiv kreativnosti koju će voditi fotografkinja Inia Herenčić, zatim radionica Erasmus Multikulti blender na kojoj će studenti podijeliti svoja iskustva koja im je omogućio Erasmus program. Također će biti moguće sudjelovati i na radionici Dijalog i repeticija pod vodstvom Nikoline Bakmaz, radionici Sitotisak koju priprema Dejan Pitsome, radionici izrade nakita pod vodstvom Tihane Jelić te radionice plesa na svili koju će voditi Lara Brkić.

Za kraj festivala osigurano je uživanje u dobroj glazbi, koje počinje nastupom benda Donkey Hot, a kao kruna festivalskog programa nastupit će Zabranjeno pušenje.

Izdvojeno iz programa:

11:15 - 12:30h
Inteligentno s umjetnom inteligencijom: Kako nam AI krade posao, ljubav i posljednji komadić čokolade? 
Na tribini će se održati rasprava o spornim pitanjima vezanim za umjetnu inteligenciju i njezin utjecaj na društvo. Moderatorica i izvršna direktorica udruge CroAI, Martina Silov, vodit će razgovor s Franom Mubrinom, kreativnim direktorom Agencije 404, Andreom Martinović, Product Managericom u Alfatec-u, te Vedranom Srhoj-Egekherom, suvlasnikom i sukreatorom platforme JellyRide. 

13:00 - 14:30h 
Je li cajkama mjesto na ulici?
Naizgled, čini se da je ova glazba privlačna mlađoj generaciji. Ako jest tako, jesu li cajke njihov bunt i simbolički "srednji prst" generaciji njihovih roditelja odraslih uz Novi val osamdesetih? Ili je možda popularnost cajki izraz konformizma u suvremenom tržišnom i potrošačkom društvu koje marginalizira trajne vrijednosti, uključujući glazbu kao umjetnost?
Postavlja se pitanje je li popularnost cajki povezana s drastičnim promjenama u kulturološkom profilu urbanih sredina? Jesu li cajke prijetnja nacionalnom, srednjoeuropskom i mediteranskom identitetu ili se zavaravamo da je upravo to naš pravi identitet?
Na tribini će s moderatorom i sociologom Goranom Batinom raspravljati izvanredni profesor Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru Krešimir Krolo, glazbeni urednik HRT-a Robert Urlić, doktor etnologije i kulturne antropologije Aleksej Gotthardi Pavlovsky (autor knjige Narodnjaci i turbofolk u Hrvatskoj: zašto ih (ne) volimo?) i Zoran Stajčić, novinar, glazbeni kritičar i vlasnik portala Ravno do dna. 

15:00 - 16:30h
Knjigom u čelo!

Čitanje je iskustvo koje povezuje i obogaćuje. Potreba za pripovijedanjem je prisutna koliko i sam čovjek. Međutim, čitanost pada iz godina u godinu, status koji je knjiga nekoć imala znatno je ugrožen nemilosrdnošću tehnologije u digitalnoj eri.
Kako možemo knjizi vratiti status koji je nekoć imala? Kako vratiti čaroliju čitanja i što ustvari želi čitatelj? Koji su izazovi u nakladništvu? Jesu li autori još čuđenje u svijetu? O ovim i još mnogim pitanjima na tribini će s moderatoricom Ivom Mirčić razgovarati književnik Kristian Novak, dramatičar, scenarist i romanopisac Tomislav Zajec, Seid Serdarević, glavni urednik nakladničke kuće Fraktura te Gordana Farkaš Sfeci, vlasnica i glavna urednica Naklade OceanMore.
 
17:00- 19:00
Hrvatski strip – mit ili stvarnost?

2025. godine ćemo proslaviti 90 rođendan hrvatskog stripa. No, dok većina naših crtača i autora rade za neke od najvećih izdavačkih kuća, domaća strip scena nikad nije bila oskudnija. Ima li uopće u Hrvatskoj interesa i publike za domaći strip? Može li se kod nas živjeti od originalnog autorskog rada?
Tribina „Postoji li hrvatska strip scena“ koja okuplja istaknute domaće stručnjake dat će odgovor na ova i mnoga druga pitanja. Članovi okruglog stola su Esad Ribić, Tomislav Tomić, Štef Bartolić, Marin Radišić te Jan Škrinjar. Tribinu će moderirati Tomislav Vuger, student druge godine menadžmenta u kulturi i kulturnom turizmu.

Pitsome Print Club – umjetnički je studio za otiskivanje smješten u samom srcu Zagreba i tim entuzijasta – Anđela, Dejan i Aleksandra – od 2011. godine posvećeno se bave ručnim sitotiskom, najkvalitetnijom metodom otiskivanja dizajna na majice, torbe, ruksake, ali i papir, drvo i ostale predmete. Surađivali su s brojnim glazbenicima, tvrtkama, dizajnerima i kreativcima. Pitsome tim će voditi uživo radionicu sitotiska tijekom Festivala Kulture i Komunikacija. Svi zainteresirani će imati priliku isprobati otiskivanje vlastite majice te kupiti službene majice eventa, kao i druge proizvode iz Pitsome kolekcije.

Ulaz na sve sadržaje je slobodan.

Detalje programa pratite na Facebook stranici Festivala!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –