Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 18.10.2017.

24. Međunarodni festival književnosti Galovićeva jesen
Održava se
26.-28.10.2017.

Ciganin, ali najljepši Novak Kristian

Međunarodni festival književnosti Galovićeva jesen ove će se godine održati od 26. do 28. listopada u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu. Na festivalu će se između ostaloga dodijeliti Nagrada "Fran Galović" za najbolje djelo na temu zavičaja i identiteta. Od prošle godine Organizacijski odbor uveo je novost – glas publike.

Tijekom posljednjih mjesec dana u knjižnicama u Virju, Križevcima, Đurđevcu i Koprivnici korisnici knjižnica glasali su između deset finalista i dali glas publike romanu Kristiana Novaka „Ciganin, ali najljepši“.

Glas koji je dala publika, stručno povjerenstvo za dodjelu nagrade uzima u obzir pri donošenju konačne odluke za dodjelu nagrade Fran Galović. Konačna odluka o dobitniku biti će proglašena na zatvaranju manifestacije 28. listopada u koprivničkoj knjižnici.

Festival će službeno započeti u četvrtak 26. listopada kulinarsko-književnim događanjem na kojemu će autori zajedno s profesionalnim kuharima pripremati jela svojih nacionalnih kuhinja.

Na festivalu će gostovati autori Peter Semolič (Slovenija), Kees van Meel (Nizozemska), Ján Gavura (Slovačka), Andrej Hočevar (Slovenija), Delimir Rešicki, Branka Primorac, Siniša Matasović, Maja Kušenić Gjerek i Tomislav Šovagović, a kroz tri dana održat će se programi za sve uzraste: Galović za velike i male na kojima će se autori predstaviti u nizu osnovnih i srednjih škola, čitanje na 'G' točkama, kulinarsko-književni program Od srca srcu – GaLOVEić na kojemu će se pripremati jela nacionalnih kuhinja gostujućih autora, S Galovićem doma, susreti s domaćim i stranim autorima.

Od književnih susreta u osnovnim i srednjim školama, čitanja, kulinarskog programa, predstave, dodjela nagrada – zaljubljenici u književnost moći će slojevito uživati u pisanoj riječi te ponovno kroz manifestaciju odati počast velikom književniku Franu Galoviću.

Uz književne susrete, održat će se i predstava "Pred smrt" kazališta iz Virovitice koje će gostovati u koprivničkoj dvorani Domoljub. Riječ se o predstavi redatelja Damira Ferenčine, prema drami Frana Galovića. Predstava je besplatna zahvaljujući Gradu Koprivnici i Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica.

Završetak festivala bit će 28. listopada u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica s početkom u 19 sati kada će se dodijeliti Nagrada „Fran Galović“ i Nagrada „Mali Galović“ koja od ove godine, kao i glavna nagrada, dobiva nacionalni karakter jer u natječaju sudjeluju učenici iz cijele Hrvatske.

Više informacija o FESTIVALU!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –