Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 25.11.2014.

3. Knjiz - veselo natjecanje u poznavanju književnosti
Održava se
28.11.2014.

VAŽNO: početak održavanja zagrebačkog KNJIZA u Klubu SC prebacuje se iz tehničkih razloga s 20 sati na 22 sata !!!


Pred nama je treće izdanje Knjiza - veselog natjecanja u poznavanju književnosti koje će se u organizaciji portala za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena Info održati u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Šibeniku.
 
Ovoga mjeseca Književni brk pripremio je nova pitanja koja vas vode putevima ljubavi i smrti u literaturi. Kako su u stvarnom životu skončali živote neki od poznatih pisaca, koje su sretne, a koje najnesretnije ljubavi zabilježene u knjigama, legendama i mašti njihovih tvoraca?
 
Od Amora i Psihe, preko Orfeja i Euridike, Eneja i Didone, Romea i Julije pa sve do Tristana i Izolde književnost nas je učila kako je konačno ostvarenje ljubavi jednako samouništenju. Je li zaista ljubav neodvojiva od smrti? Fromm će reći  da je ljubav najmoćnija težnja u čovjeku, najtemeljnija strast, sila koja povezuje ljudsku vrstu. Neuspjeh da se postigne dovodi do ludila, do uništenja - samih sebe ili drugih.
 
Na tu isprepletenost ljubavi i smrti fokusirat će se ovoga mjeseca i Književni brk. No, da ne bi sve bilo tako 'crveno i crno', očekuju vas i rubrike s općim pitanjima....
 
Knjiz koji je na rasporedu u mjesecu studenom održat će se:
 
- 28. 11. u Zagrebu, Klub SC (Savska cesta 25), u 22 sata !!!
- 28. 11. u Rijeci, Klub mladih Rijeka (Erazma Barčića 9/a), u 20 sati
- 28. 11. u Splitu, Kavana Le Monde (Plinarska 6), u 20 sati
- 30. 11. u Osijeku, Barcelona Pub (Vukovarska 4a), u 18 sati
- 30. 11. u Šibeniku, Klub Azimut (Obala Palih Omladinaca 2), u 20 sati
 
Nagrade pobjedničkim ekipama ovoga je mjeseca osigurala izdavačka kuća PROFIL, koja će najbolje natjecatelje nagraditi vrijednim knjigama, kako domaćih tako i stranih autora:
 
Roberta Perišića (Naš čovjek na terenu), Pavla Pavličića (Šapudl, i što je bilo poslije), Dubravke Ugrešić (Europa u sepiji), Gordana Nuhanovića (Šale su ostale kod kuće), Ive Brešana (Mrtvima ništa ne treba), Bekima Sejranovića (Ljepši kraj), Iana McEwana (Solar i Na plaži Chesil), Lauren Beukes (Djevojke koje sjaje), Borisa Akunina (Dekorater), Paula Austera (Nevidljivo), Markusa Zusaka (Kradljivica knjiga), Jennifer Egan (Vrijeme je opak igrač), Elizabeth Strout (Olive Kitteridge), Nicole Krauss (Velika kuća), Cormaca Mccarthyja (Cesta), Donalda Barthelmea (Raj), P.D. James (Svjetionik), M. Gessena (Čovjek bez lica), Billa O'Reillyja (Pucanj u Kennedyja) Tariqa Alija (Obamin sindrom)...
 
 
Knjiz se jednom mjesečno održava u pet gradova po uzoru na poznati format pub kviza. U Knjizu se natječu natjecateljske ekipe (od 2 do 5 članova) a prijavljuju se pod zajedničkim imenom ekipe. Pitanja se prezentiraju putem projektora a na njih odgovara ispunjavanjem priloženog obrasca. Sudjelovati može svatko, neovisno o razini znanja, tako da sa svojom natjecateljskom ekipom u naznačeno vrijeme posjeti lokaciju održavanja Knjiza u njihovom gradu.
 

***

KNJIZ TE VODI U PRAG!

Prvi Knjiz održan je u sklopu Noći knjige, 23. travnja 2014., kao natjecanje hrvatskih gradova u poznavanju književnosti u kojem su sudjelovale ekipe natjecatelja iz Splita, Zagreba, Rijeke, Šibenika i Osijeka.

Specijalno izdanje Knjiza koje uključuje natjecanje među gradovima, održat će se po drugi put u Noći knjige 2015., a glavna nagrada pobjednicima bit će europsko putovanje za dvoje u rodni grad slavnog pisca FRANZA KAFKE - PRAG. Nagradu je osigurala putnička agencija F-tours d.o.o. iz Splita!

***

Organizator: Moderna vremena Info, portal za knjigu i kulturu čitanja
Partneri: Hrvatski kviz savez, Rijeka pub kviz, Barcelona Pub - Osijek, Klub Azimut - Šibenik, Caffe Le Monde - Split.

Pokrovitelji: putnička agencija F-tours d.o.o. iz Splita. Pokrovitelj studenačkog izdanja Knjiza je izdavačka kuća Profil knjiga.

Projekt se održava uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –