Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 26.06.2018.

7. festival Miroslav Krleža
Održava se
01.-07.07.2018.

Ovogodišnji Festival Miroslav Krleža posvećen je 125. obljetnici rođenja po mnogima najvećeg hrvatskog književnika 20. stoljeća, a održava se od 1. do 7. srpnja u Zagrebu.

Festival se otvara premijerom predstave / kviza "Krležina igra detekcije" redatelja Marija Kovača u dramaturgiji Ane Prolić, a zatvara predstavom redatelja Zlatka Pakovića "Krleža ili što su nama zastave i što smo mi zastavama, da tako za njima plačemo?" u produkciji Montažstroja. 

Iz prošlogodišnjega festivalskog programa reprizirat će se predstava „Doviđenja na nebu – Razgovori s Krležom“ (redatelj: Ivan Planinić), čija je izvedba nagrađena na 6. festivalu Miroslav Krleža, a bit će prikazan i film „Glembajevi“ (režija: Antun Vrdoljak) uz sudjelovanje mnogih aktera filma. Projekcija je posvećena je Arsenu Dediću, Eni Begović i Željku Senečiću.

Festivalski popratni program sadrži sljedeća događanja: „O malograđanskoj ljubavi spram hrvatstva“ (u izvedbi Nikše Marinovića), izložba Krležinih rukopisa (iz fundusa NSK), radiofonijski rad „Krleža, stani u red!“ (autorica Vesna Mačković), otvaranje izložbe „Dijalozi – Boris Bućan/Miroslav Krleža“ i „Sjećanje Krležinih suvremenika – Rupprecht  S. Baur“. 

Uvodno događanje popratnoga dijela programa u Krležinome kazališnom vrtu jest međunarodna konferencija „Sukob Tita i Staljina: 70 godina kasnije“ koju zajednički organiziraju Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete Univerze u Ljubljani. Cilj je pokazati nova saznanja o ovome događaju, pokazati kako je on odjeknuo u različitim europskim državama, kako su ga doživjeli iseljenici, kako je djelovao na zbivanja u različitim dijelovima zemlje i kako se događaj treba interpretirati imajući na umu saznanja historiografije do početka 21. stoljeća. Na konferenciji, osim hrvatskih i slovenskih, sudjeluju i povjesničari iz SAD-a, Austrije, Srbije, Italije, Danske, Njemačke, Rusije, Češke, Mađarske.

U okviru popratnoga programa bit će objavljeni pretisci Krležinih knjiga iz 1918. godine – „Pjesme I.“ i „Pjesme II.“ te „Hrvatska rapsodija“  (Naklada Đorđe Ćelap, „Hrvatska rapsodija“, uz koju se tada prvi put objavljuju „Kraljevo“ i „Cristoval Colon“).

Festivalska manifestacija završava sada već tradicionalnim gastronomsko-nadrealističkom susretom „Doručak kod Krleže“ (7. 7. u 7 sati ujutro – vrijeme Krležina  rođenja), čime se ciklički zatvara sedmo festivalsko izdanje, dakako, u znaku Krležine sedmice.

Program Festivala!

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –