Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 13.10.2020.

70 godina Leksikografskoga zavoda : Enciklopedika 2020 – dosezi i izazovi
Održava se
15.-16.10.2020.

U povodu obilježavanja 70. obljetnice osnutka, Leksikografski zavod Miroslav Krleža organizira međunarodni znanstveni skup Enciklopedika 2020 – dosezi i izazovi, koji će se održati 15. i 16. listopada u Zagrebu. Stručnjaci iz raznih znanstvenih grana raspravljat će o dosadašnjim dosezima te o trenutačnom stanju i budućnosti enciklopedike u Hrvatskoj, Europi i svijetu, osobito s obzirom na stanje i mogućnosti digitalne enciklopedike, leksikološke i leksikografske teme, teme iz opće enciklopedike te enciklopedičku obradbu životopisa. 

Leksikografski zavod osnovan je prije 70 godina – 5. listopada 1950. – kao znanstvena ustanova za enciklopedijsku i leksikografsku djelatnost. Utemeljitelj i idejni tvorac Zavoda bio je hrvatski književnik, leksikograf i erudit Miroslav Krleža koji je okupio suradnike iz svih znanstvenih područja i pokrenuo enciklopedijsko-leksikografsku djelatnost unutar modernoga hrvatskog društva. Od 1984. Zavod nosi njegovo ime, sadašnje ime nosi od 1991., a ustroj i djelatnost su mu definirani Zakonom koji je Hrvatski sabor donio 29. svibnja 2003.

Enciklopedije, leksikoni, rječnici, atlasi i bibliografije Leksikografskoga zavoda važni su ne samo kao tradicionalno pouzdan sustav općega znanja današnjega čovjeka nego i kao pristup kriterijima provjere pravih mogućnosti u jeziku i znanju uz odgovornost za kulturu i civilizaciju koju dijelimo. U okruženju suvremenih informatičkih tehnologija i sve većega broja informacija, Leksikografski zavod kao jedina institucija u Hrvatskoj koja se sustavno bavi produkcijom leksikografskih i enciklopedičkih sadržaja u najširem rasponu znanstvenih disciplina pruža znanstveno verificirane i usustavljene osnove za snalaženje u svijetu globalnog informiranja, čime podiže razinu stvaranja i korištenja javnoga znanja u Hrvatskoj.

Javno dostupna digitalna zbirka Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža trenutačno obuhvaća više od 250 000 enciklopedijskih natuknica i članaka koji se na internetu mogu pretraživati i koristiti bez naknade. Zavod nastavlja sustavno digitalizirati leksikografske sadržaje ostalih starijih izdanja, a postojeći digitalni sadržaji temeljne zavodske enciklopedije Hrvatske enciklopedije, kao i nekih drugih projekata, svakodnevno se ažuriraju i nadopunjuju. 

Nakon skupa će snimke izlaganja biti dostupne na mrežnim stranicama Zavoda.
Više o skupu na: lzmk.hr

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –