Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.05.2024.

Austrijski pisac Vladimir Vertlib predstavlja knjigu 'Zebra u ratu' u Zagrebu, Splitu i Slimenu
Održava se
06.-09.05.2024.

Vladimir Vertlib, Zebra u ratu

Austrijski pisac Vladimir Vertlib predstavit će svoju knjigu "Zebra u ratu" (Zebra im Krieg, Leykam international, 2023.) u Zagrebu, Splitu i Slimenu, rodnom mjestu Josipa Pupačića u zaleđu Omiša. 

U ponedjeljak, 6. svibnja u 18 sati u zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5) knjigu će predstaviti: mag. Marina Chrystoph (uvodna riječ), autor Vladimir Vertlib, urednica Eugenia Ehgartner i prevoditeljica Stjepanka Pranjković.

U srijedu, 8. svibnja u 19 sati, autor gostuje u Knjižnici Dalmatina (GKMM) u Splitu, a u četvrtak, 9. svibnja u 18 sati u Čitaonici-knjižnici Slime u zaleđu Omiša. Knjigu će predstaviti: Vladimir Vertlib, moderatorica Vilma Benković, uz simultano i konsekutivno prevođenje Stjepanke Pranjković.

O knjizi:
Paul sa svojom obitelji živi u ratom opustošenu istočnoeuropskom gradu na moru. Kada ostane bez posla, sve se dublje zakopava u puste rasprave koje se rasplamsavaju na društvenim mrežama. Brižan otac i ljuti internetski ratnik: Paul je oboje, a kada ga javno ponize na internetu, bori se za svoje dostojanstvo, obitelj i – za svoj život.

Vladimir Vertlib uspio je u ovom romanu pričom o Paulu Sarianidisu, koja se zasniva na istinitu događaju, vrhunskom ironijom, ali ipak uvijek blagonaklono i humano zaviriti u ljudske i političke ponore. Razotkrivajući posvemašnju korupciju, nacionalizam i opće ludilo koje je zahvatilo ljude zbog svakodnevnih ratnih stradanja, Vertlibova parabola naglašava apsurdnost i besmislenost rata te kapitulaciju suvremene politike.  

O autoru:

Vladimir Vertlib dobitnik je brojnih književnih nagrada poput Nagrade „Anton Wildgans“ i stipendije “Adalbert von Chamisso”. Njegov roman Lucia Binar i ruska duša bio je na popisu nominiranih za “Njemačku književnu nagradu”, a 2023. dodijeljena mu je “Nagrada grada Beča” za umjetnički i znanstveni rad.

Rođen 1966. u Lenjingradu (Rusija). U dobi od 5 godina emigrirao je sa svojim roditeljima u Izrael. Obiteljska migracijska odiseja nastavila se preseljenjem u Austriju, Italiju, Nizozemsku, zatim u Izrael, a 1976. – vraćaju se u Beč. 1980. Vertlib i njegovi roditelji emigrirali su u Sjedinjene Američke Države, da bi ih nakon godinu dana deportirali natrag u Europu, pa se obitelj konačno nastanila ponovo u Beču.

Vladimir Vertlib postao je austrijski državljanin 1986., studirao je ekonomiju na Sveučilištu u Beču, a zatim se zaposlio kao slobodni suradnik za japansku novinsku agenciju, pa kao statističar u osiguravajućoj kući te kao analitičar u banci. Kao alternativu obveznom vojnom roku u Austriji, odslužio je civilni rok u gerijatrijskom dnevnom boravku. Od 1993. radi kao slobodni pisac, sociolog i prevoditelj. Njegova djela, koja za teme imaju migracije, judaizam i identitete, prevedena su na ruski, češki, slovenski i talijanski.

Vladimir Vertlib

Zebra u ratu

  • Prijevod: Stjepanka Pranjković
  • Leykam international 01/2024.
  • 268 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533401799

Vladimir Vertlib uspio je u romanu 'Zebra u ratu', pričom koja se zasniva na istinitu događaju, vrhunskom ironijom, ali ipa uvijek blagonaklono i humano zaviriti u ljudske i političke ponore. Razotrivajući posvemašnju korupciju, nacionalizam i opće ludilo koje je zahvatilo ljude zbog svakodnevnih ratnih stradanja, Vertlibova parabola naglašava apsurdnost i besmislenost rata te kapitulaciju suvremene politike.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –