Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 07.03.2018.

Bez panike! U Noći knjige gradimo budućnost knjige
Održava se
23.04.2018.

Bez panike! - Noć knjige 2018.

S veseljem najavljujemo još jednu Noć knjige koja će se održati  u ponedjeljak, 23. travnja 2018. Ovom manifestacijom već sedmu godinu dajemo poticaj čitanju te razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu, a povod za to pružaju nam Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Kao i do sada, želja nam je da se na taj dan, u dnevnim ili večernjim satima, u knjižarama, antikvarijatima, svim vrstama knjižnica, različitim institucijama te u svim zainteresiranim prostorima i ustanovama organiziraju razna događanja: predstavljanja knjiga, javna čitanja, druženja s autorima, radionice i sl., kako bi nas ljubav prema knjizi međusobno povezala u njezinu slavljenju i promicanju.


Organizatori Noći knjige pozivaju vas da u ovogodišnjim programima posebnu pozornost posvetite temi "BUDUĆNOST KNJIGE".

Kada razmišljamo o BUDUĆNOSTI, pitanje KNJIGE I ČITANJA povezujemo sa znanošću, izumima, inovacijama, znanstvenom fantastikom, novim formatima i tehnologijama. Zanima nas kako tehnologija mijenja naše živote i načine na koje pričamo priče (društvene mreže), a interesiraju nas i poteškoće koje ju prate te njihov utjecaj na zainteresiranost za čitanjem. Kada su djeca u pitanju, možemo istraživati što sve može mašta te kako znanost i književnost surađuju u stvaranju nove slike svijeta. Osobito nas zanima na koji način djeca vide budućnost knjige te kako bi mogla izgledati knjiga koju bi budući Zemljani željeli čitati.

Bez panike! - Noć knjige 2018.

Nedavno je u Zemljinu orbitu lansirana raketa Falcon Heavy, s dva putnika: automobilom Tesla Roadster i njegovim „vozačem“ (lutkom astronauta), koji je nazvan simboličnim imenom „Starman“ prema čuvenoj pjesmi Davida Bowieja. Na putu do Marsa društvo mu pravi primjerak kultne knjige „Vodič kroz galaksiju za autostopere“ Douglasa Adamsa, objavljene 1979. godine. U godini smo u kojoj brojimo i 50. obljetnicu svemirskog programa Apollo 8, koji je prvi poslao ljude u orbitu oko Mjeseca, te pedeset godina od dvaju značajnih znanstveno-fantastičnih filmskih uradaka, „Planet majmuna“ i „2001.: Odiseja u svemiru“.

Omot knjige "Vodič kroz galaksiju za autostopere" Douglasa Adamsa, objavljene u futurističkom formatu, krasio je utješni natpis "BEZ PANIKE!" i upravo se tako ponašamo. OPTIMISTIČNO! Vrlo skoro poboljšat ćemo podatke o navikama čitanja u Hrvatskoj, ne brinemo se kako će nam izgledati sutrašnjica jer će se i nove generacije koje dolaze, ili koje tek odrastaju, povezati s knjigom. Uvjereni smo u to, a ako će se to možda događati na drugačiji način od onog kojeg poznajemo - to je najmanji problem. Štoviše, to je izazov.

Uskočite stoga u brod koji pokreće pogon beskonačne nevjerojatnosti – i kreativnosti, i predvidite nam budućnost koju, kada je knjiga u pitanju, želimo živjeti.

Prijava programa: od 5. do 26. ožujka

Programi se mogu prijaviti od 5. do 26. ožujka 2018. putem prijavnice koja je dostupna na internetskoj stranici Noći knjige. Nakon ovoga roka i dalje će biti moguće prijavljivati programe i akcije, međutim, prijavljenima nakon 26. ožujka ne možemo garantirati da će na vrijeme dobiti promotivne materijale.

Pozivamo vas da redovito pratite aktivnosti na našoj internetskoj stranici i Facebooku jer ćemo pripremiti i mnoštvo drugih zanimljivosti i iznenađenja.


Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Hrvatska udruga školskih knjižničara, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –