Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV / Culturenet • 28.08.2018.

BIBF Reader's Choice Award 2018. za Dječju knjigu i Kašmir promet i njihove autore, Andrea Petrlik Huseinović kandidatkinja za nagradu ALMA 2019.

BIBF Reader's Choice Award

Na nedavno završenom 25. BIBF (Beijing International Book Fair), u okviru kojeg je ove godine, po uzoru na Sajam dječje knjige u Bologni, održan i 1. Sajam dječje knjige BICBF (Beijing International Children's Book Fair), nakladnicima iz Hrvatske Dječjoj knjizi i Kašmir prometu, kao i autorima Andrei Petrlik Huseinović i Kašmiru Huseinoviću dodijeljena nagrada BIBF - Reader’s Choice Award 2018.

Osim nagrade, autori su u paviljonu W4 dobili i svoj zid s crno bijelom ilustracijom iz slikovnice „Mačak u čizmama, ali ne onaj koji poznajete“ koji su svaki dan oslikavala djeca i roditelji, a autori su se svakodnevno družili sa svojim čitateljima.

Kašmir promet i Dječja knjiga već niz godina pored drugih zemalja izvoze hrvatsku knjigu (i kulturu) u Kinu, do sada je u kineskom prijevodu objavljeno već tridesetak njihovih slikovnica, a ove godine na sajmu je predstavljeno kinesko izdanje „Pinocchia“ i „Alise u zemlji čudesa“. Do kraja godine na kineskom će jeziku biti objavljene slikovnice Kašmir Huseinovića i Andree Petrlik Huseinović, „Vremeplov, „Kad sanjam“ i „Oblici“.

 

ALMA

Ovih je dana objavljeno i da je Andrea Petrlik Huseinović kandidatkinja iz Hrvatske za međunarodnu nagradu ALMA - Astrid Lindgren Memorial Award 2019. za ukupni doprinos na području književnosti za djecu i mlade. Nagrade je utemeljena 2002. godine nakon smrti  znamenite spisateljice za djecu, utemeljitelj je Švedska vlada a vodi je Swedish Arts Council u Stocholmu. Nagrada se dodjeljuje svake godine jednom živućem  piscu, ilustratoru ili promotoru čitanja za ukupni doprinos na području književnosti za djecu i mlade i iznosi 5 milijuna švedskih kruna. Dodjeljuje se za visoke umjetničke domete i humanističke vrijednost u duhu Astrid Lindgren a ima za cilj jačati interes za dječju knjigu u svijetu te promicati dječja prava.

Pravo nominacija imaju od strane žirija odabrane ustanove i organizacije pojedinih zemalja među kojima je i Hrvatski centar za dječju knjigu – Hrvatska sekcija IBBY-ja u Knjižnicama grada Zagreba

Lista svih nominiranih kandidata bit će predstavljena u listopadu na Frankfurtskom sajmu knjiga.

 

Andrea Petrlik Huseinović

Andrea Petrlik Huseinović rođena je 1966. u Zagrebu. Nakon što je završila grafiku u Školi primijenjenih umjetnosti, upisuje grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti. Diplomirala je grafiku u klasi profesora Ante Kuduza 1990. godine. Sredinom osamdesetih počinje se baviti  ilustracijom, a do danas je ilustrirala tridesetak slikovnica za američke i britanske izdavače (Ladybird, Oxford University Press, Scholastic, Chicken House, Templar publishing, Child’s Play International, Parragon, Letts, Allegra, Top That Publishing, Tyndale) i pedesetak slikovnica za domaće nakladnike, kao i brojne čestitke i postere.

Osim ilustriranjem, bavi se i pisanjem. Do sada je objavila zbirku kratkih priča "Fragile", knjigu-pamflet "Kuća lutaka" i sedam autorskih slikovnica "Plavo nebo", "Ciconia Ciconia", "Moja obitelj", "Maleni", "Ljubav", "Jan Vjetroviti" i "Kad sanjam", koje su prevedene na japanski, korejski, hebrejski, francuski, njemački, talijanski, ruski, slovenski, slovački, makedonski, rumunjski, kineski, španjolski, portugalski i perzijski jezik.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –