Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Link • Piše: I.P. - MV • 19.11.2013.

Blog Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Potaknuta uspješnim predstavljanjem na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Youtube, Pinterest, RSS, Linkedin), Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu već godinu dana uređuje svoj blog, novu uslugu u sklopu društvenog softvera (Web 2.0). Projekt kojeg stvaraju djelatnici Knjižnice, pokrenut je s ciljem otvaranja novog komunikacijskog kanala prema korisnicima i široj javnosti.

U godinu dana postojanja blog NSK donio je niz članaka vezanih uz događanja u Knjižnici, građu iz njezina fonda, usluga koje pruža svojim korisnicima, važnih obljetnica, a tematski se nastojao dotaći i tema zanimljivih širem kulturnom prostoru, pa su tako objavljeni tekstovi „Priča o straničniku“, „Dani poslije Noći knjige“, ili tekst o pretkršćanskim porijeklu običaja i rituala specifičnih za slavljenje Božića („U to vrijeme godišta mir se svijetu naviješta”).

Tu je i posveta „prvoj hrvatskoj profesionalnoj novinarki, političkoj aktivistici i popularnoj književnici, koja se za svoj položaj u društvu borila jednako ozbiljno kao što su se njezina djela natjecala za zasluženo mjesto u hrvatskoj književnosti („Marija Jurić Zagorka i njezina „krivnja“), tekst objavljen povodom obilježavanja obljetnice smrti pionirke knjižničarstva Tatjane Blažeković („Tatjana Blažeković – legenda hrvatskoga školskog knjižničarstva“) kao i onaj o udaranju temelja modernim književnim vrstama u nas („Ljudevit Vukotinović i počeci hrvatskog feljtona“).

No to nije sve, na blogu je otvorena i nova rubrika - Informacijske tehnologije, u kojoj se planiraju objavljivati odgovori na izazove vezane uz upotrebu informacijskih tehnologija u knjižničarstvu, ali i šire. Za sada je u rubrici objavljen tekst „Optimizacija mrežnih stranica knjižnica i digitalnih repozitorija za tražilice“ koristan za sve koji se nalaze pred izazovom pokretanja vlastitih mrežnih stranica.

Prijedlozi, komentari i ideje za suradnju primaju se na adresu e-pošte: blog@nsk.hr

nsk.hr/blog

– Povezani sadržaj –

Link • 30.10.2013.

Književni petak

Link • 04.01.2011.

SVK magazin

– Pretraži sve članke –