Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: N.B. - MV • 11.05.2017.

Blokada knjižarskog lanca Algoritam Mozaik knjiga - uvod u krah koncepta nakladničkog knjižarstva?

Algoritam Mozaik knjiga

Telegrafski kratko. Knjižarskom lancu Algoritam MK (kojeg je Algoritam većinski vlasnik, a drugi je suvlasnik Mozaik knjiga s cca 1 %) blokiran je račun, na naplatu je sjela zadužnica neknjižnog dobavljača u iznosu prevelikom da bi AMK mogao normalno nastaviti s poslovanjem. Traju razgovori unutar Zajednice nakladnika i knjižara ali i s resornim ministarstvima ne bi li se pronašlo neko rješenje da veći broj hrvatskih izdavača ne izgubi 30-ak prodajnih prostora (knjižara), da te knjižare ne dožive prenamjenu s nekim novim prostoroprimcima nezainteresiranim za prodaju knjiga, a knjižari zaposleni u njima da ne ostanu bez posla. Hoće li, dakle, netko iz knjižne branše (npr. vlasnici preostalih knjižarskih lanaca) uskočiti i dodati svojim knjižarama i pokoju AMK-ovu znat će se vrlo brzo, ukoliko stvarni vlasnici prostora uopće pokažu interes da se u tim prostorima nastavi knjižarska djelatnost. Jer, budimo realni, Hrvatska nije zemlja u kojoj je knjižarstvo (i knjiga) na prevelikoj cijeni.

Višegodišnje slutnje se, na žalost, obistinjuju. Otvaranje knjižara u (pre)skupim na prvi pogled atraktivnim prostorima (u šoping-centrima, prevelikom broju kvadrata itd.), pomor malih mahom nenakladničkih knjižara još tijekom 2000-ih, nepostojanje bilo kakvih mjera potpora knjižarstvu kao djelatnosti od važnosti (koje vrlo sustavno provodi npr. jedna Francuska)... sve je to u uvjetima dugogodišnje opće ekonomske krize i smanjene kupovine knjiga, uz marginaliziranje knjige i kulture u medijima, ali i loših poslovnih modela knjižarstva (iscrpljivanje manjih nakladnika previsokim rabatima, kašnjenjima s plaćanjem, lošom prezentacijom knjiga u knjižarama...) kao i kronične neuređenosti hrvatskog tržišta knjiga... dovelo do današnje situacije, praktičnog gašenja jednog velikog knjižarskog lanca kakav je Algoritam MK s 31 knjižarom.

U trenutnom scenariju gube svi... vlasnici blokiranog lanca, zaposlenici u knjižarama, izdavači/dobavljači koji neće moću naplatiti višemilijunska dugovanja (a pitanje bi li to bilo uopće moguće i da se nije dogodila ova blokada) koja su se nagomilala s godinama (nećemo u ovom trenutku kalkulirati s brojkama, za dan-dva situacija će biti vjerojatno jasnija)... i na kraju i sami ljubitelji knjiga, čitatelji koji će biti zakinuti za brojna nova izdanja koja se jednostavno neće moći objaviti jer će izdavači biti prisiljeni kresati izdavačke planove, a vjerojatno će i sami (ukoliko još nisu) zbog nenaplaćenih potraživanja imati problem s elementarnim održavanjem poslovanja i radnih mjesta.

Katastrofa će biti i veća ukoliko se ne ubrza ono što je već desetljećima bilo neminovno, temeljito promišljanje postojećeg koncepta knjižarstva i nakladništva knjiga u Hrvatskoj (ali i općenite državne politike prema knjizi i kulturi), koncepta koji je već ionako dobrano urušio malo i srednje nakladništvo knjiga u Hrvatskoj (posljedično i položaj autora), i ukoliko se hitno, u roku od samo nekoliko dana, ne pronađe neko rješenje koje bi barem neutraliziralo trenutnu spiralu smrti do koje će dovesti gašenje većeg broja knjižara, jer nisu samo u pitanju knjižare lanca Algoritam MK, neizvjesna je sudbina i mreže Tisak Media.

Idući dani, ili čak i sati, mogli bi bez pretjerivanja biti presudni za budućnost knjige u Hrvatskoj.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –