Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 28.05.2014.

Brazil dolazi u Hrvatsku na 13. Festival europske kratke priče

13. Festival europske kratke priče ove se godine od 1.- 6. lipnja održava u Zagrebu i Šibeniku, a uz suvremene brazilske pisce i književnost, predstavit će i američkog autora Davida Vanna, austrijskog književnika i esejistu Roberta Menassea te nizozemskog autora Tommyja Wieringa.

Uz njih domaćoj će se publici predstaviti Marica Bodrožić (Njemačka), Paulo Cognetti (Italija), Jenni Fagan (UK/Škotska), Jon McGregor (UK), Kristīne Želve (Latvija), Vesna Lemaić (Slovenija), Emir Imamović Pirke (BiH/Hrvatska) i Damir Uzunović (BiH), a neće nedostajati ni domaćih snaga. Ove se godine na FEKP-u predstavljaju ili sudjeluju u programu: Zoran Ferić, Drago Glamuzina, Marko Gregur, Srećko Horvat, Maja Hrgović, Senko Karuza, Davor Mandić, Zoran Pilić, Edo Popović, Ivana Simić Bodrožić i Želimir Periš.

Nakon neslužbenog otvorenja programom 'Hrvatski pisci kuhaju' Festival započinje predstavljanjem ovogodišnje zemlje partnera Brazila. Jake brazilske snage - João Anzanello Carrascoza, João Paulo Cuenca, Ana Paula Maia i Paula Parisot, 1. lipnja na vidikovcu Zagreb Eye s početkom u 20 sati, domaću će publiku uvesti u brazilsku književnost te nam otkriti ‘Kako čitati i pisati Brazil’.

Drugi dana festivala otvara se nogometnim susretom brazilsko-europsko-hrvatske reprezentacije književnika i benda Pips, Chips & Videoclips uz akciju prikupljanja knjiga hrvatskih autora za škole i narodne knjižnice s poplavljenih područja. Ovaj nesvakidašnji nogometni sraz i akcija za Vukovarsko-srijemsku županiju održat će se u ponedjeljak, 2. lipnja u 13 sati na jarunskom nogometnom terenu ispred Otoka Veslača. Sakupljene knjige bit će uručene Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci koja će koordinirati distribuciju doniranih knjiga. Svi koji neće moći prisustvovati akciji 2. lipnja, a žele doprinijeti, moći će dostaviti donirane knjige do 16. lipnja u književni klub Booksa.

Nakon nogometnog dvoboja ugledni austrijski književnik i esejist Robert Menasse kojemu je kod nas nedavno objavljena knjiga "Europski vjesnik : Bijes građana i mir Europe ili Zašto poklonjena demokracija mora ustupiti mjesto izborenoj demokraciji" (Edicije Božičević, 2014) debatirat će sa Srećkom Horvatom o dobrim i lošim stranama Europe, o njezinoj povijesti i budućnosti, o kratkoj i dugoj priči, uz zaplet i rasplet. Razgovor će početi u 19 sati u Polukružnoj dvorani &TD.

Nakon razgovora, u 20,30 sati, započinje prva večernja čitanja - 'Noć kratke priče' u kojoj će se predstaviti Marica Bodrožić (Njemačka), Drago Glamuzina (Hrvatska), Ana Paula Maia (Brazil), Jon McGregor (UK), Tommy Wieringa (Nizozemska) i Kristine Želve (Latvija).

Tko je rekao da se kratka priča u Hrvata pritajila? O aktualnom trenutku, kanalima kojima do nas dolazi, novim i starim piscima te knjigama priča koje se ne smije propustiti razgovarat će Maja Hrgović, Edo Popović, Zoran Ferić i Kruno Lokotar trećeg dana festivala, 3. lipnja u 17 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Talijanski književnik Paolo Cognetti predstavit će u Talijanskom institutu za kulturu, a u 19 sati u Polukružnoj dvorani &TD Jon McGregor i Jenni Fagan podnijet će izvještaj o najnovijim zbivanjima na britanskoj književnoj sceni.

Nakon najboljeg kratkopričaša Velike Britanije i najbolje mlade škotske autorice, u 20,30 sati počet će druga 'Noć kratke priče' – João Paulo Cuenca (Brazil), Paolo Cognetti (Italija), Jenni Fagan (UK/Škotska), Robert Menasse (Austrija), Zoran Pilić (Hrvatska) i David Vann (SAD) svoje će nagrađivane priče čitati domaćoj publici, a te će se noći dodijeliti i tri nagrade FEKP & In Your Pocket za najbolje kratke priče.

Osobitost FEKP-a je i inzistiranje na tome da se svake godine održi u dva domaća grada pa će se tako, uz obavezni i paralelni zagrebački dio, festivalska karavana 4. i 5. lipnja zaputiti u Šibenik. Šibenska će publika 4. lipnja u Muzeju Grada Šibenika u 19 sati upoznati brazilsku suvremenu četvorku, nakon čega će u Maloj loži od 20,30 sati uživati u čitanju ‘Priča sa svih strana svijeta'. Sudjeluju: João Anzanello Carrascoza (Brazil), Emir Imamović Pirke (BiH/Hrvatska), Vesna Lemaić (Slovenija), Jon McGregor (UK), Ana Paula Maia (Brazil), Damir Uzunović (BiH) i Tommy Wieringa (Nizozemska).

Istovremeno će u Zagrebu dobitnica Europske nagrade za književnost 2013. godine Marica Bodrožić ('Tišina, rastanak', Fraktura, 2008) s početkom u 19 sati u Francuskoj Medijateci s urednikom Seidom Serdarevićem razgovarati o novom romanu "Balada o zvjezdanom moru", a Davor Mandić i Marko Gregur predstavit će se u 20 sati u književnom klubu Booksa.

U četvrtak, 5. lipnja u Šibeniku se nakon zajedničkog izleta nastavlja program ‘Priča sa svih strana svijeta’ na kojem će svoje priče čitati Marica Bodrožić (Njemačka), João Paulo Cuenca (Brazil), Paolo Cognetti (Italija), Jenni Fagan (UK/Škotska), Senko Karuza (Hrvatska), Paula Parisot (Brazil), Želimir Periš (Hrvatska) i David Vann (SAD), u Maloj Loži s početkom u 20,30 sati.

Zadnja večer FEKP-a ostavljena je za američkog pisca Davida Vanna, miljenika kritičara i žirija te sveučilišnog profesora književnosti, kojemu je 2012. godine u izdanju naklade OceanMore objavljena zbirka priča "Legenda o samoubojstvu". Ovo je drugo Vannovo gostovanje u Hrvatskoj, a o kratkoj priči i romanu i o mnogočemu drugome s njim će razgovarati jedna od ponajboljih hrvatskih književnica mlađe generacije – Maja Hrgović u petak, 6. lipnja na vidikovcu Zagreb Eye u 19 sati.

U malo prostora, s malo riječi: kratka priča treba zavoditi brže i bolje od ostalih pripovjednih formi. Ivana Simić Bodrožić (Hrvatska), João Anzanello Carrascoza (Brazil), Zoran Ferić (Hrvatska), Paula Parisot (Brazil) i Tommy Wieringa (Nizozemska) pokušat će vas zavesti riječima na večernjem čitanju, na zadnjoj večeri 13. FEKP-a, u 20 sati na vidikovcu Zagreb Eye.

– FEKP - katalog –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –