Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 10.12.2019.

Bugarske pjesnikinje Roza Bojanova i Mina Krsteva u Zagrebu
Održava se
13.12.2019. u 18:30h

Hrvatsko društvo pisaca (HDP) u suradnji s partnerom Burgaskim društvom pisaca organizira razmjenu pisaca s Bugarskom. Ove godine u Zagrebu gostuju dvije bugarske spisateljice, Roza Bojanova i Mina Krsteva, koje će se predstaviti svojim pjesmama u prijevodu Ksenije Banović. 

Književnu večer koja će se održati u petak, 13. prosinca u 18.30 sati u Knjižnici Marije Jurić Zagorke (Krvavi most 2, Zagreb), moderira pjesnik i koordinator za Bugarsku Ivan Herceg.

O autoricama:

Roza Bojanova (rođena 1953. u selu Rabrovo, Kulska oblast) završila je bugarsku filologiju u Šumenu. Radi u sferi kulture i obrazovanja. Sredinom osamdesetih godina pokreće u Šumenu prvi književni studio za rad s djecom Kambanka (Zvonce), koje prerasta u stvaralački laboratorij za proučavanje, razvoj i promociju dječjih talenata. Njezin stvaralački suputnik i suautor projekta postaje Krasimir Kunčev, dr. filologije na Šumenskom sveučilištu. Godine 1988. objavljena je njihova prva zajednička knjiga "Književne igre s djecom" (izd. Narodna mladež), koja proučava psihologiju stvaralačkog procesa kod djece – književnih autora i predstavlja pomagalo u odgajateljima i dječjim vrtićima i učiteljima školama.

Od 1989. živi u Burgasu, gdje nastavlja rad s djecom i mladim stvarateljima u književnom studiju Mitični ptici, pri Kulturnom centru Ljuben Karavelov. Zamjenica je predsjednika društva Bugarski pisac u Burgasu i zamjenica glavne urednice časopisa Avtograf – regionalnog mjesečnika za književnost i umjetnost, zajedničkog izdanja Saveza bugarskih pisaca.

Uredila je tridesetak knjiga za djecu. Njezina poezija prevođena je na grčki, ruski, makedonski i hrvatski. Dobitnica je Nacionalne nagrade za debi Vladimir Bašev (1984.) za knjigu "Žadna voda", kao i nacionalne nagrade Saveza bugarskih pisaca Ivan Pejčev (2007.)


Mina Krsteva rođena je 1956. godine. Živi u Burgasu. Završila je studij na Ekonomskom sveučilištu u Varni i magistrirala uredničku i izdavačku djelatnost na Velikotrnovskom sveučilištu. Radila je kao ekonomistica, objavljivala je satirični časopis Gorčiv smiah, kao upraviteljica vlastite tvrtke za kompjuterske usluge, kao i u Domu pisaca u Burgasu.

Objavila je do sad tri pjesničke zbirke: "Spomen s more" (1999.), "Slance v kosite" (2008.), te zbirke "V pustinjata na sveta" (2018.), zbirku priča "V agala na kafene 'Reality'“ (2013.), roman "Razpileni nadeždi", te knjigu za djecu "Valnuvašta historija za verni prijatelstva, opasni predatelstva i ošte poopasni predizvikatelstva" (1998.).

Objavljivala je u bugarskim i stranim književnim časopisima. Prevođena je na ruski, turski, srpski, hrvatski i arapski jezik te uključivana u različite zbornike, antologije i almanahe.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –