Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 15.06.2022.

Bugarski pjesnici u Zagrebu: Ljudmila Mindova, Violeta Kuneva i Stefan Ivanov
Održava se
21.06.2022. u 19h

Nagrađivani bugarski pjesnici Ljudmila Mindova, Violeta Kuneva i Stefan Ivanov gostuju u Zagrebu u okviru razmjene pisaca HDP-a s Bugarskom.

Književna večer održat će se u utorak 21. lipnja u 19 sati u Knjižnici Marije Jurić Zagorke na Krvavom mostu u Zagrebu. Razgovor s njima vodit će pjesnik i urednik Ivan Herceg i prevoditeljica Ksenija Banović

O autorima:

Ljudmila Mindova rođena je 1974. u  Ruseu. Završila je studij slavenske filologije na Sofijskome sveučilištu Sv. Kliment Ohridski (1998.), gdje je i doktorirala na temi baroka u hrvatskoj književnosti (2006). Uz nekoliko pjesničkih zbirki i jedan roman, do sada je objavila i dvije književnoteorijske knjige: „Glas baroka. Ivan Gundulić i hrvatska barokna norma" (Гласът на барока. Иван Гундулич и хърватската барокова норма, 2011.) i „Druga Itaka. O domu književnosti" (Другата Итака. За дома на литературата, 2016.).

U njezinu prijevodu objavljen je niz autora s područja bivše Jugoslavije. Mindova je docentica na Institutu za balkanistiku s Centrom za trakologiju „Aleksandar Fol“ pri Bugarskoj akademiji znanosti te vanjska suradnica na Fakultetu slavenskih filologija Sofijskoga sveučilišta.

Pjesničke zbirke: „Blues u nikakvo vrijeme" (Блус по никое време), Ciela, Sofija, 2009., „Tambos" (Тамбос), Žanet 45, Plovdiv, 2014., „Život bez muzike" (Животът без музика), Žanet 45, Plovdiv, 2016., „Drvo uspomena" (Дървото на спомена), Ergo, Sofija, 2020., „Lijepi svijet" (Чуден свят), Ergo, Sofija (u tisku). Proza: „Roman o imenu" (roman), Istok-Zapad, Sofija, 2017.

Stefan Ivanov rođen je 1986. u Sofiji. Doktorirao je filozofiju na  Sofijskome sveučilištu Sv. Kliment Ohridski. Autor je četiriju pjesničkih zbirki „Četiri sekunde ljubičasto" (4 секунди лилаво, 2003.), „Ginsberg protiv Bukowskog u publici" (Гинсбърг срещу Буковски в публиката, 2004.), „Spiskovi" (Списъци, 2009.) koja mu donosi nominaciju za Nacionalnu nagradu „Ivan Nikolov“  i Unutra (Навътре, 2014.), koja je nominirana za prvu nagradu Nacionalnog dvorca za književnost. Dobitnik je nagrade „Sofija: Poetike“ (2011). Suautor je dramskog komada „Medeja – moja majka" (Медея – майка ми) kojim osvaja nagradu za najbolju predstavu „Ikar“ (2013.). Godine 2017. njegova drama „Isti dan" (Същият ден) postavljena je u New Yorku u LaGuardia Performing Arts Centeru.

Tijekom 2018. bio je rezident dramaturg Nacionalnog kazališta u Luksemburgu. Kratkometražni animirani film „Dnevni zadaci“ (Задачи за деня), prema istoimenoj Ivanovljevoj pjesmi, bugarski je žiri službeno predložio za nagradu Oscar. Prevođen je na engleski, francuski, njemački, španjolski, grčki, srpski i dr. jezike. Njegov blog može se pronaći na poveznici http://siv.sofiascape.com/.

Violeta Kuneva rođena je 1984. u Sofiji, gdje i živi. Diplomirala je na Sofijskome sveučilištu Sv. Kliment Ohridski i profesionalno se bavi pravom. Godine 2018. svojom poezijom osvaja nagrade na nacionalnim natječajima „Binjo Ivanov“ i „Dobromir Tonev“, a debitirala je 2019. zbirkom poezije „Gotovo sve je u redu“ (Почти всичко е наред) te osvojila nacionalne nagrade za debi „Ivan Nikolov“ i „Južno proljeće“.

Svoje publikacije objavljivala je na portalima, u antologiji suvremene bugarske poezije „Zonata“ (Зоната, 2017.), u online elektroničkoj antologiji „Vidim Europu“ (Виждам Европа, 2018.) i u almanahu „Ljuboslov“ (Любослов, 2018. i 2019., izdanje Društva bugarskih pisaca u SAD-u i u svijetu). Trenutačno radi na rukopisu druge pjesničke zbirke.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –