Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Hrvatsko društvo pisaca ×

Najava • 29.11.2022.

Hrvatsko društvo pisaca poziva na pjesnički događaj jeseni

Nastup finskih pjesnika Jyrkija Ihalainena i Juhe Kulmale održat će se u utorak 29. studenog u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu. Pjesnici će interpretirati svoju poeziju na finskom, a njihove je pjesme na hrvatski preveo Boris Vidović. Književnu večer moderira Rada Borić.
Najava • 22.11.2022.

Talijanska spisateljica Nadia Terranova gostuje u Zagrebu

Talijanska spisateljica Nadia Terranova gostuje u sklopu razmjene pisaca s Italijom, u utorak 22. studenoga u Hrvatskom društvu pisaca (Vila Arko, Zagreb). Razgovor s autoricom romana 'Zbogom, duhovi' (prev. Antonija Radić) vodit će književna kritičarka Serena Todesco, uz konsekutivni prijevod Erike Koporčić.
Najava • 17.11.2022.

Spisateljice u dijalogu: Julijana Matanović i Nora Verde

Treće izdanje 'Spisateljica u dijalogu' nazvano 'Zašto smo vam lagale' ugošćuje dvije prozaistice i miljenice publike Julijanu Matanović i Noru Verde, fokusirajući se na književni fenomen zbirke priča 'Zašto sam vam lagala', koja je u 25 godina doživjela 17 izdanja, te sveopću ljubav koju je publika iskazala za roman 'Moja dota'.
Najava • 22.10.2022.

O čemu govorimo kad govorimo o seksizmu: Maja u društvu pisaca

Prva tribina iz ciklus tribina 'O čemu govorimo kad govorimo o seksizmu' bavit će se temom seksizma u društvu, napose u književnim i kulturnim krugovima. Gdje je neprepoznata mizgonija, kako književnice vide svoju poziciju, a kako poziciju kolega... razgovaraju Jagna Pogačnik, Antonela Marušić i Zoran Ferić s voditeljicom tribine Ivanom Bodrožić.
Najava • 23.06.2022.

Počinje 11. festival Stih u regiji (SUR)

11. festival Stih u regiji (SUR) održat će se u Zagrebu od 23. do 25. lipnja 2022. Sudjeluju: Stefan Ivanov, Violeta Kuneva, Ljudmila Mindova (Bugarska), Lucija Stupica (Slovenija); Tomica Bajsić, Alen Brlek, Drago Glamuzina, Ivan Herceg, Monika Herceg, Marija Lamot, Sanja Lovrenčić, Jelena Miholjević, Olja Savičević Ivančević, Damir Šodan i dr.
Tema • 29.04.2021.

Priopćenje Ministarstva kulture i medija vezano uz kriterije Javnog poziva za dodjelu stimulacija autorima i prevoditeljima

Nakon brojnih negativnih reagiranja pisaca, te nakon pokrenute online peticije za poništenje nedavno raspisanog Javnog poziva za dodjelu stimulacija autorima i prevoditeljima, nakon strukovnih udruga svojim priopćenjem oglasilo i Ministarstvo kulture i medija.
Najava • 03.09.2020.

9. festival Stih u regiji (SUR)

9. festival Stih u regiji (SUR) održat će se u organizaciji Hrvatskog društva pisaca od 3. do 5. rujna u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. U programu sudjeluju Hadžem Hajdarević i Mile Stojić (Bosna i Hercegovina), Nina Dragičević i Ana Pepelnik (Slovenija), Jovana Nastasijević i Jasmina Topić (Srbija)...