Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 22.10.2015.

Čazmanski pARTy : Nikola Tesla
Održava se
23.10.2015. u 19h

Književna tribina Čazmanski pARTy posvećena je čovjeku koji je osvijetlio svijet, jednom od najvećih izumitelja u povijesti, genijalnom Nikoli Tesli.

Predavanje naziva Teslin dan održat će Slađan Lipovec, koji je uz Vladimira Končara suautor istoimenog CD-ROM-a u izdanju Agencije za odgoj i obrazovanje RH, objavljenog povodom obilježavanju 150. godina rođenja Nikole Tesle, 2007. godine.

Kako nam obično započinje dan? Što prvo činimo? Upalimo svjetla, ako je rano i još je sumrak? Uključimo radio da čujemo novosti iz svijeta ili vremensku prognozu, a možda nam puste i omiljenu pjesmu, dok doručkujemo, primjerice, tost s čajem kuhanim na električnom štednjaku? Ili uključimo računalo da provjerimo je li nam pristigao koji e-mai? U perspektivi dalekovodi se protežu unedogled, odjekuje huk električnih vlakova, dok avioni precizno navođeni radarima sigurno plove nebom. Sve nam je to uobičajeno, gotovo prirodno, pa se i ne pitamo kako je sve to nastalo.

Za sve spomenuto zapravo zaslužna je samo jedna osoba, izuzetan pronalazač s ovih prostora, za kojeg su pisali i govorili da je 'gospodar munja' i izumio dvadeseto, pa i dvadeset i prvo stoljeće, koji je bio 'daleko ispred svog vremena', bez čijih bi otkrića 'kotači industrije prestali raditi, stali bi tramvaji i električni vlakovi, gradovi bi potonuli u mrak, a tvornice zamrle'…

Tribina će se održati u petak, 23. listopada u 19 sati u Gradskoj knjižnici Slavko Kolar.

Organizatori: Gradska knjižnica Slavko Kolar (Čazma) i Hrvatsko društvo pisaca (Zagreb)

– Povezani sadržaj –

Najava • 11.04.2007.

PROMOCIJA : Teslin dan

– Pretraži sve članke –