Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 26.02.2016.

Cees Nooteboom ponovo u Zagrebu na tribini Razotkrivanje
Održava se
03.03.2016. u 19h

Skitnje do Santiaga Nooteboom Cees
Noću dolaze lisice Nooteboom Cees

Nakon što je gostovao u Zagrebu 2012. godine, jedan od najznačajnijih suvremenih pisaca Nizozemac Cees Nooteboom vraća se i ovoga puta u organizaciji svog hrvatskog izdavača Frakture gostuje na književnoj tribini Razotkrivanje, koja će se održati u četvrtak 3. ožujka u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu (Trg maršala Tita 10).

Povod je gostovanju jedno on njegovih najznačajnijih djela, nedavno objavljen putopis "Skitnje do Santiaga - Bilješke modernog hodočasnika po Španjolskoj". U knjizi su objavljeni zapisi njegovog putovanja prema Santiagu de Composteli, drevnom hodočasničkom stazom koja je promijenila svjetsku povijest. Prateći tragove velikih figura španjolske prošlosti (Cida i Cervantesa, Velázqueza i Zurbarána, Ivane Lude i cijele galerije ukletih Habsburgovaca) te posjećujući mjesta u kojima se kovala sudbina te veličanstvene zemlje – Nooteboom stvara sveobuhvatni portret Španjolske – jedinstveni vodič kroz njezine pejzaže i gradove, povijest i kulturu, umjetnost i arhitekturu.

A tu je i njegova nova knjiga pripovijedaka "Noću dolaze lisice" u kojoj Nooteboom šri prostor pripovjedanja na svoju omiljenu pozornicu: Mediteran. Jer, baš na tome moru i na tim obalama – od Venecije do Baleara, od Alžira do Francuske – događaju se ove priče, koje uz kap oporoga humora i s puno mudrosti govore o ljubavi i o gubitku, o prijateljstvu i umjetnosti.

Prozaik i esejist, pjesnik i putopisac Cees Nooteboom jedan je od najvažnijih suvremenih europskih književnika čija su djela prevedena na više od dvadeset svjetskih jezika. Dobitnik je brojnih književnih nagrada u svojoj zemlji, kao i niza europskih priznanja za literaturu a često se spominje i kao kandidat za Nobelovu nagradu za književnost. Na hrvatski jezik prevedene su mu knjige: "Priča koja slijedi" (Naklada Pelago, 2004), "Rituali" (Fraktura, 2006), "U planinama Nizozemske" (Naklada Pelago, 2006), "Kako biti Europljanin" (Fraktura, 2005), "Izgubljeni raj" (Fraktura, 2010), "Pisma Posejdonu" (Fraktura, 2014), "Noću dolaze lisice" (Fraktura, 2015) i "Skitnje do Santiaga" (Fraktura, 2016).

O pisanju, njegovim djelima i svemu ostalome sa Ceesom Nooteboomom razgovarat će Roman Simić Bodrožić.

O autoru pobliže:

Izgubljeni raj Nooteboom Cees

Cees Nooteboom rođen je 1933. u Den Haagu. Od sedamnaeste se počeo bavio novinarstvom, a ubrzo je objavio i prvi roman Filip i ostali (Phillip en de anderen, 1955.). Do sada je objavio brojne knjige poezije, proze, putopisa i eseja. Dobitnik je najvažnijih nizozemskih književnih nagrada: za roman "Rituali" (Rituelen) primio je Bordewijk Prize i Pegasus Prize, za roman "Priča koja slijedi" (Het volgende verhaal) europsku nagradu Aristeion, za djelo "Berlinske bilješke" (Berlijnse notities) dobio je Njemačku književnu nagradu povodom 3. listopada, a za cjelokupno djelo nagradu Constantijn Huygens, Compostella-Preis, Hansischer Goethe-Preis, Austrijsku državnu nagradu za europsku književnost, te prestižnu nizozemsku nagradu P. C. Hooft.

Među brojnim djelima izdvajaju se romani "Vitez je umro" (De ridder is gestorven), "Rituali" (u izdanju Frakture), "U Nizozemskoj" (In Nederland), "Mosukei!, Dušni dan" (Allerzielen), zatim knjige pripovjedaka i brojni putopisi "Jedna noć u Tunisu" (Een nacht in Tunesië), "Jedno jutro u Bahiji" (Een ochtend in Bahia), "Jedna večer u Isfahanu" (Een avond in Isfahan), "Svijet je putnik" (De wereld een reiziger), "Filozof bez očiju: europska putovanja" (De filosoof zonder ogen: Europese reizen), "Hotel Nooteboom" (Nootebooms Hotel), "Put u Santiago" (De omweg naar Santiago). Njegova djela prevedena su na više od dvadeset svjetskih jezika.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –