Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 17.04.2018.

Centar za kreativno pisanje pokrenuo novi program - tribinu 'Lekcije'
Održava se
19.04.2018. u 19:30h

CeKaPe: Lekcije

Centar za kreativno pisanje u Zagrebu organizira novi program - tribinu "Lekcije". Iako je kulturni i književni život Zagreba posljednjih godina iznimno bogat, ali u moru tribina, festivala, promocija i predstavljanja novih projekata, u CeKaPe-u su uočili nedostatak “klasičnih” (a opet interaktivnih) predavanja različitih mladih stručnjaka koja nisu rezervirana isključivo za studente društveno-humanističkih znanosti.

“Lekcije” su novi program Centra za kreativno pisanje koji će u mjesečnom ritmu ugošćavati relevantne književnike, teoretičare, profesore, kulturnjake, aktiviste, humaniste. Prva gošća "Lekcija", koje će se održati 19. travnja u 20 sati u CeKaPe-u je Marija Ott Franolić, koja će govoriti o utjecaju čitanja na našu empatiju, solidarnost emancipaciju.

Čitanje širi horizonte, obogaćuje vokabular, omogućuje kritičko promišljanje, dublje razumijevanje i preciznije opisivanje vlastitih života. Dok čitamo možemo se identificirati s likovima, možda i suosjećati s njihovim sudbinama, zamišljati sebe kako živimo neke druge živote.

U vrijeme dubokih promjena i podjela u suvremenom društvu, važno je zapitati se može li nas identifikacija s fikcionalnim likovima učiniti solidarnijima prema onima koji su drugačiji u stvarnome životu? I može li čitanje doprinijeti tome da postanemo kreativnije, kritičnije, društveno aktivnije i emancipiranije osobe koje neće partikularne informacije smatrati istinom – ili su to samo puste želje?

 

Dnevnik ustremljen nedostižnom Ott Franolić Marija

Marija Ott Franolić završila je komparativnu književnost i ruski te doktorirala na ženskoj povijesti i ženskim autobiografskim tekstovima na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Članica je udruge Blaberon za poticanje čitanja i kritičkog mišljenja. Vodi književnu radionicu "Crna kutija" u Knjižnici Medveščak u Zagrebu. Potiče čitanje djece vrtićke dobi. Drži predavanja i edukacije o važnosti čitanja, osobito za predškolsku dob.

Bila je članica Povjerenstva za izradu Nacionalne strategije poticanja čitanja pri Ministarstvu kulture. Dobitnica je stipendije Centra za napredne studije (Center for Advanced Studies CAS SEE) Sveučilišta u Rijeci.

Piše znanstvene i popularne tekstove. Autorica je knjige "Dnevnik ustremljen nedostižnom: svakodnevica u ženskim zapisima" (Disput, 2016.). Uredila je dnevnik Divne Zečević "Život kao voda hlapi: izbor iz dnevnika 2001.-2006." (Disput, 2017.)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –