Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 25.08.2020.

Četvrti pjesnički festival 'Odvalimo se poezijom' u Bolu na Braču
Održava se
29.-30.08.2020.

Četvrtu godinu za redom, posljednjeg vikenda u kolovozu, u subotu 29. kolovoza i u nedjelju 30. kolovoza, u Bolu na Braču održava se mali pjesnički festival pod imenom Odvalimo se poezijom, koji je dio kulturne manifestacije Bolsko lito i organizacijski se održava uz podršku Centra za kulturu Općine Bol. 

Ove godine bolski pjesnički susret odvija se u posebnim okolnostima, sa ponešto smanjenim programom, no s težnjom za da se održi ideja o još jednom otočkom pjesničkom događanju kojem je namjera spajati poetike otoka i poetike suvremenih autorica i autora. 

Prvog dana 29. kolovoza u 20 sati u Teatrinu „Dva ferala“ predviđen je program „Sjećanje na Tonka“, čitanje poezije pjesnika i erudita Tonka Maroevića, hrvatskog intelektualca koji nas je nedavno iznenada napustio, koji nas je zadužio svojim znanjem, nadahnućem, poezijom, književnom i likovnom kritikom, a nadasve strašću i intelektualnom znatiželjom koju je nesebično prenosio drugima.

Iste večeri u 21 sat slijedi program „Parvo klasa“, osmišljen kako bi ugostio značajne autorice i autore koji se smatraju prvoklasnima, u kojem je gošća nagrađivana i cijenjena hrvatska pjesnikinja, esejistkinja, prozna autorica i kazališna pedagoginja Dorta Jagić

Drugog dana festivala, u nedjelju 30. kolovoza, u 11 sati u jutarnjem programu „Šumski panel“ govorit će se o značenju radionica kreativnog pisanja poezije, o iskustvima voditelja i polaznika, o rezultatima i perspektivama ovakvog načina poticaja na pisanje. „Šumski panel“ održat će se u kafiću „Ured“ uz plažu pod borovima, gdje će se razgovarati i diskutirati u prijateljskom okruženju u prirodi. 

U večernjem programu drugog dana, u nedjelju 30. kolovoza u 21 sat, održat će se istovremeno dva predstavljanja i gostovanje u programu „Pjesnikinje u ogledalu & nebeski letač“. Nove knjige poezije predstavit će solinska pjesnikinja, znanstvenica i knjižničarka Nada Topić, knjige „Otac“ (Redak, Solin, 2019.)  i „Sestra“ (Redak, Solin, 2020.), koje su već dobile veliku pažnju i pohvale čitateljske publike. U istom programu novu knjigu predstavit će i Sanja Baković, pjesnikinja i novinarka koja je idejno i pokrenula pjesničku platformu „Odvalimo se poezijom“ (knjiga „Autobus za Trnavu“, MeandarMedia, 2020.). 

Gost programa je omiški pjesnik i planinar te profesor splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Ivan Sorić Suri, „nebeski letač“ koji će razgovarati o vezi  poezije i prirode, te se osvrnuti na svoju knjigu poezije „Bijeli medvjed i narančaste elipse“ (Redak, Split, 2017.)

Program

Teatrin „Dva ferala“ 
20 sati – Sjećanje na Tonka
Čitanje poezije Tonka Maroevića

21 sat – Parvo klasa
Dorta Jagić – autorsko predstavljanje
 

Ured beach bar (Borak) 
11 sati – Šumski panel
Tesanje riječi: o radionicama kreativnog pisanja poezije

Teatrin „Dva ferala“
21 sat – Pjesnikinje u ogledalu & nebeski letač
Međusobno predstavljanje i promocije:
Nada Topić: knjige „Otac“ i „Sestra“
Sanja Baković: knjiga „Autobus za Trnavu“
Gost programa: Ivan Sorić Suri

*Večernji programi održat će se u kazalištu pod vedrim nebom, Teatrinu „Dva ferala“, u prostoru u kojem ima dovoljno sjedećih mjesta kako bi se mogle poštivati i epidemiološke mjere koje su na snazi (održavanje fizičke distance). U slučaju kiše, večernji programi održat će se u galeriji Doma kulture. 

Zbog epidemiološke situacije ove godine neće se održati inače najposjećeniji program „Otočki glasovi“ kako bi se izbjeglo okupljanje velikog broja ljudi. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –