Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 09.05.2016.

Crtani Romani Šou, 19. međunarodni festival stripa u Zagrebu
Održava se
13.-15.05.2016.

Crtani Romani Šou, najdugotrajniji festival stripova u Hrvatskoj, održava se od 13. do 15. svibnja u prostorima Hrvatskog Društva Likovnih Umjetnika u Zagrebu, popularnoj Đamiji, te dovodi brojne međunarodne i domaće autore, uključujući legende devete umjetnosti: crtača Hermanna Hoppena (Jeremiah) i scenarista Alfreda Castellia, tvorca Martina Misterije.

Crtani Romani Šou, 19. međunarodni festival stripa u Zagrebu, ponovno otvara svoja vrata svim ljubiteljima devete umjetnosti i pop kulture. Kao i svake godine, festival priprema pregršt sadržaja vezanih uz strip, te dovodi niz vrhunskih domaćih i stranih autora koji će se družiti, imati predavanja i crtati za publiku.

Tako će publika ove godine imati priliku upoznati autore poput Hermanna, jednog od najvećih  legend stripa na svijetu, autora Jeremiah; Alfreda Castellia i Giancarla Alessandrinia, tvorce popularnog Martin Misterije, Roberta Recchionia i Giovannia Freghieria, dvojca čiji je rad obilježio serijal Dylan Dog; Didier Pasamonika, jednog od najvećih francuskih teoretičara stripa i galerista, te mnoge druge.

Nisu zanemareni ni autori iz susjedstva, tako na festival dolaze Filip Andronik, široj javnosti poznat po animiranim spotovima za Dubioza Kolektiv, te Senad Mavrić, jedan od pionira stripa u BiH koji je kasniju karijeru gradio na Francuskom tržištu.

Ovogodišnji službeni domaći gosti su Goran Sudžuka (Y the Last Man, Hellblazer) i Krešimir Biuk uz čije su radove odrasle mnoge generacije školaraca. Naravno, na festivalu će neformalno biti, kao i svake godine, većina domaćih autora stripa.

Jedna od glavnih misija CRŠ-a je poticanje kreativnosti u djece, pa tako i ove godine dodjeljuje nagradu "Mladi Lav" za najbolje stripove koje festivalu šalju školarci, te održava besplatne radionice crtanja tijekom trajanja festivala.

Tu su i brojne izložbe, a kako na festival dolaze tvorci Martina Misterije, poseban naglasak biti će na originalnim crtežima iz tog stripa, uključujući i iznimno vrijedne table iz prvih brojeva. Održat će se i niz predavanja, od utjecaja japanskog stripa na zapadna tržišta, razvoja stripa na Bliskom istoku i specifičnost talijanske škole strpa do kritike u stripu i samoizdavaštva. Bit će i crtanja i potpisivanja za publiku, crtanja uživo na projektorima, razgovora s publikom, pub kvizova, pregleda portfolija mladih autora, izrada maski, promocija novih izdanja, neizbježan sajam stripova, te mnogih drugih sadržaja vezanih uz strip.

Festival traje od 13. do 15. svibnja i potpuno je besplatan za sve posjetitelje.

Više informacija: CRŠ
 

Prethodna Slijedeća

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –