Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 23.11.2005.

Crteži su mrlje tinte na papiru koje pričaju priče
Održava se
02.12.2005.

Nakladnička kuća Antibarbarus je objavila knjigu "Teka" akademskog kipara, režisera, tvorca crtanih i igranih filmova, Zlatka Boureka. Ova knjiga predstavlja jednu osobitu teku (bilježnicu) u kojoj se nalaze autorove crtane bilješke koje su nastajale u periodu od 1947. godine do danas prateći umjetničko stvaralaštvo jednog dugog autorskog vijeka.

"Teka" Zlatka Boureka jest teka (bilježnica) posebne vrste. U njoj su na 352 stranice, od korice do korice, stranice ispunjene crtežima čija se simbolika čita kao tekst. Naime, ova se knjiga čita ali ne kao knjiga čije listove ispunjaju simboli pisma. Ona se čita kao i svaka druga, ali kroz simboliku autorovih crteža i elemenata skrivene simbolike od kojih su sačinjeni.

Ova knjiga predstavlja jednu osobitu teku autorovih skica (bilješki), posebnu vrstu autorske biografije u kojoj se nalaze autorove skice za njegove brojne slike, kostime, lutke, scenografiju, kostimografiju i kipove. Ona obuhvaća crtane bilješke koje su nastajale u periodu od 1947. godine do danas prateći umjetničko stvaralaštvo jednog dugog autorskog vijeka. Kroz nju kao da je vraćeno jedno vrijeme koje se od autora otuđilo kao izgubljena sjećanja.

Promocija knjige "Teka" a potom i izložba crteža Zlatka Boureka prigodno nazvana "Nakon Teke" održati će se na pulskom sajmu knjiga, u petak, 2. prosinca 2005. godine u galeriji Cvajner s početkom u 20.30 sati. Knjigu će predstaviti Zlatko Bourek, Tonko Maroević, i Albert Goldstein.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –