Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 09.10.2019.

Dajte mi libar - Renault 4 u čitateljskoj akciji Pulskog sajma knjiga

Foto: Tanja Draškić Savić

U srijedu, 9. listopada Sa(n)jam knjige u Istri predstavio je na Narodnom trgu u Vodnjanu čitateljsku akciju “Dajte mi libar”. 

Uoči ovogodišnjeg 25. Sa(n)jam knjige u Istri, koji će se od 5. do 15. prosinca održati pod sloganom Gradovi u tijeku i tematskom odrednicom Grad, osmišljena je čitateljska akcija kojom Sa(n)jam knjige i hrvatski izdavači daruju knjige istarskim mjestima, uglavnom onima bez čitaonica ili literarnog sadržaja. Akcija Dajte mi libar nazvana je prema istoimenoj himni Sajma koju je prije deset godina, povodom 15. sajamske obljetnice, napisao i skladao kantautor Livio Morosin. Danas, povodom 25. sajamske obljetnice, stihovi himne odjeknut će diljem Istre pozivajući na čitanje. 

U suradnji s nekolicinom hrvatskih izdavača, među kojima su Fraktura, Jesenski i Turk, MeandarMedia, Planetopija, Sandorf i V.B.Z, Sajam putuje Istrom u nekad popularnom Renaultu 4 oblijepljenim stihovima poput Dajte mi libar da ujden od svita i posebno osmišljene kašete prepune knjiga donosi u lokalne prostore, istarske oštarije, prizivajući tako i već pomalo izgubljenu naviku okupljanja, druženja i razgovora u oštarijama.

Istarskim cestama od najmanjeg Huma ili srednjovjekovne Savičente preko udarničke Raše i vampirske Kringe do “nadmorskog” Motovuna proputovat će tako poruka koju Sajam permanentno promovira svojim, redom neuobičajenim, literarno-umjetničkim aktivnostima, a koju na najbolji način zaokružuju stihovi Dajte mi libar / dajte da čitan / Dajte mi libar / Lolitu, Idijota / Dajte mi Harmsa, Eca i Rotha / Dajte mi libar / da siden pod kostanj / Dajte mi libar da sanjan. 

Foto: Tanja Draškić Savić

Više od tisuću različitih naslova putovat će Istrom kroz mjesec listopad 2019., a svojevrsni čitalački punktovi već su postavljeni u sjevernom i središnjem dijelu Istre: Buzetu (caffe bar Tina i Melody), Humu (Humska konoba), Oprtlju (oštarija Loggia), Livadama (konoba Dorjana), Motovunu (oštarija Montona Gallery), Grožnjanu (caffe bar Vero), Gračišću (caffe bar Sorriso) i Vodnjanu (Al Fondaco). Iz posebno osmišljenog pakiranja s upečatljivim sloganom - Dajte mi libar - knjige će se besplatno moći posuditi, pročitati i vratiti. Uz njih će pronaći i veliki Leksikon pulskog sna – novinski podlistak koji sadrži povijest pulskog Sajma ispisanu u kratkim, abecedno složenim pričama. 

Čitateljsku akciju dosad su podržali gradovi Buzet, Buje i Pazin te općine Oprtalj, Motovun, Grožnjan, Gračišće i Cerovlje, a do početka 25. Sajma obići će se otprilike 30 istarskih mjesta.    

Akciju možete pratiti na Facebook stranici Sajma.

– Dajte mi libar –

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –