Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 02.09.2015.

David Foenkinos otvara treći Festival svjetske književnosti
Održava se
03.09.2015. u 20h


Svečano otvaranje trećega Festivala svjetske književnosti održat će se u četvrtak 3. rujna u 20 sati u Velikoj dvorani kina Europa u Zagrebu.


U 20,30 na programu je prva ovogodišnja tribina Razotkrivanje na kojoj će gostovati francuski romanopisac i scenarist David Foenkinos. Voditelj tribine je Seid Serdarević.

Uoči Razotkrivanja održat će se scensko čitanje Petre Svrtan i Roberta Španića u režiji Tamare Damjanović.


David Foenkinos rođen je 1974. u Parizu. Nesuđeni je glazbenik, profesor gitare i strastveni ljubitelj  književnosti  od  svoje  šesnaeste  godine,  kad  je  zbog  rijetke  bolesti  proveo  dva mjeseca u bolnici. Studirao je književnost na Sorbonni, a 2002. objavio je svoj prvi roman. Posljednjih nekoliko godina njegova se djela nalaze na samom vrhu ljestvica najprodavanijih naslova u Francuskoj i u svijetu (preveden je na četrdeset jezika). Dosad je objavio petnaest romana i jedan kazališni komad.

Njegov roman "Delikatnost" (La délicatesse, 2009.) postao je bestseler u Francuskoj, nagrađen s čak devet književnih nagrada. S nakladom od nevjerojatnih 1300.000 primjeraka tiskanih i prodanih u Francuskoj te 1500.000 u svijetu roman je 2012. doživio i filmsko uprizorenje u režiji samog autora i njegova brata Stephanea Foenkinosa. Uloge glavnih likova utjelovili su Audrey Tatou i François Damiens, a film je 2012. nominiran i za francusku filmsku nagradu César.

Delikatnost je moderna ljubavna bajka puna francuskog šarma i poezije.

Delikatnost Foenkinos David

Kažu da ljubav uvijek dolazi nepredviđeno, u nepredvidivim oblicima. Da je tome tako, potvrđuje sudbina mlade i lijepe Nathalie, koja jednog dana na ulici upoznaje svog budućeg muža. Od prvog susreta njih dvoje žive nepomućenu sreću, sve do jedne lijene nedjelje koju Nathalie provodi čitajući, a njen muž odlazi na trčanje s kojeg se više nikada ne vraća. Okrutna Fortuna dala je, pa uzela. Nathaliein život sada sveden je na posvećenost poslu i ustrajan pokušaj zaborava. No, posve neočekivano, baš kao i prvi puta, Nathalie se naposljetku ponovno zaljubljuje – ovoga puta, na zaprepaštenje okoline, u posve neprivlačnog, nespretnog i samozatajnog Šveđanina s kojim će još jednom potražiti tandemsku sreću.
 

Ulaz na sva događanja u sklopu Festivala svjetske književnosti je besplatan, a razgovori i tribine će biti popraćeni simultanim prijevodom.

Nakon otvaranja u predvorju kina Europa nastupa jeboTon ansambl.

– David Foenkinos - Les souvenirs –

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –