Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 10.09.2013.

Festival svjetske književnosti predstavlja Margriet de Moor
Održava se
11.09.2013.

Festival svjetske književnosti u srijedu 11. rujna predstavlja Margriet de Moor, jednu od najčitanijih književnica u Nizozemskoj, a i u mnogim europskim i izvaneuropskim zemljama, autoricu kod nas prevedenih romana "Prvo sivo pa bijelo pa plavo", "Kreutzerova sonata" i "Slikar i djevojka".

Margriet de Moor sudjelovat će u četvrtak u razgovoru "Povijesna ličnost kao figura u književnosti", uz Borisa Perića i Slavenku Drakulić.

U četvrtak se na tribini Razotkrivanje, predstavlja flamanski pisac Peter Terrin.

Program:
11. 9., srijeda
19.00 ZKM, dvorana Polanec
Razotkrivanje : Margriet de Moor
Moderira: Seid Serdarević

Margriet de Moor rođena je 1941. u Noordwijku u Nizozemskoj u katoličkoj obitelji s mnogo djece. Na Kraljevskom konzervatoriju u Haagu studirala je klavir i pjevanje, a posebno ju je zanimala glazba Schönberga, Satija i Debussyja. Od 1968. redovito nastupa kao pjevačica. Studirala je i povijest umjetnosti te arheologiju. Nakon udaje za kipara Heppea de Moora, 1984. osniva umjetnički salon pokraj Amsterdama.

Piše kratke priče i romane. Njezini su književni interesi kombinacija svega što je studirala i odraz okolnosti u kojima je odrastala. Pripovjedački joj je dar vrlo klasičan, narativne strategije konzervativne, a interes uglavnom vezan uz prošlost. Margriet de Moor od onih je pisaca koji konstruiraju zagonetke i intrige bez želje i potrebe da čitatelja vode k razrješenju.

Na hrvatski su joj do sad prevedeni romani "Prvo sivo pa bijelo pa plavo" (SysPrint, 2006), koji je postigao velik uspjeh kod čitatelja i kritike, i dobio prestižnu nizozemsku književnu nagradu «AKO», "Kreutzerova sonata" (SysPrint, 2007) te roman "Slikar i djevojka" (Fraktura, 2013).

Jedna je od najčitanijih spisateljica u Nizozemskoj, a i u mnogim europskim i izvaneuropskim zemljama. Knjige su joj dosad prevedene na 27 jezika.

20.00 Foaje ZKM-a
Ani Vuletić (vokal) i Tomislav Mihaljević (klavijature)

21.00 ZKM, dvorana Polanec
Pojedinac i sistem
Sudjeluju: Peter Terrin, Gerbrand Bakker i Ivan Lovrenović; moderira Goran Ferčec


12. 9., četvrtak
19.00 ZKM, dvorana Polanec
Razotkrivanje : Peter Terrin
Moderira: Roman Simić Bodrožić

Peter Terrin flamanski je pisac rođen 1968. Na književnu scenu stupio je 1998. zbirkom priča "De Code". Godine 2001. objavljuje prvi roman Kras, a 2003. postaje poznat romanom Blanco o čovjeku koji zbog krađe automobila ostaje bez žene. Romanom "Vrouwen en kinderen eerst" iz 2004. uvrstio se među najbolje autore flamanske književnosti.

Zbirka priča "De bijeneters" (2006.) i roman "Blanco" nominirani su za nizozemsku književnu nagradu "AKO". Kod nas preveden roman "Čuvar" (De bewaker, 2009/ Fraktura, 2013) osvojio je Nagradu Europske unije za književnost 2010. godine, te ušao u uži izbor za književnu nagradu Libris, koja se dodjeljuje najboljem romanu na nizozemskome. Terrinov posljednji roman "Post mortem" (2012) osvojio je nizozemsku književnu nagradu "AKO".

20.00 Foaje ZKM-a
Zrinka Majstorović (klavijature)

21.00 ZKM, dvorana Polanec
Povijesna ličnost kao figura u književnosti
Sudjeluju: Margriet de Moor, Boris Perić i Slavenka Drakulić; moderira Vlatka Kolarović

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –